A mádi kecskéknek a furmint okozza a vesztét

Tokaj
Vágólapra másolva!
Tokaj-Hegyaljáról sokaknak még mindig a karácsonyi asztalok réme, a magyar színekbe öltöztetett kommersz aszú, az intézményesített borpancsolás, továbbá jobb esetben a Hegyalja Fesztivál, rosszabb esetben az azt övező botrányok jutnak eszébe. Pedig érdemes túllépni ezeken.
Vágólapra másolva!

2013 óta már csak 5 és 6 puttonyos, vagyis magasabb minőségű aszúk kerülhetnek forgalomba, a Tokaj Kereskedőházat övező balhékkal egy időben pedig beszélhetünk már világhírű, tényleg minőséget kínáló borászatokról is. Ilyen például a Szent Tamás, amely a világ minden tájára szállítja a legjobb dűlők tényleg minőségi borait, de másokat is lehetne említeni. Aztán ott vannak azok a Hegyaljánál jóval kisebb, teljesen más stílusú, de elképesztően hangulatos fesztiválok és rendezvények, amelyek - a gyerekbetegségeket leszámítva - ígéretesek és részvételre érdemesek: a Jó éjszakát, Mád!, a Furmint Ünnep, a mádi Szent Vince-nap, vagy a Bor, mámor, Bénye, valamint minden hétvége a Gigerliben.

Hímesudvar, ördögszekér

Tokajban elindult valami, a vidék az elmúlt egy-két évben menetelni kezdett, akárhányszor járok erre, egy lépcsővel feljebb áll.

Pedig sokat járok, évről évre többet.

A Miskolc és Szerencs közötti az egyik kedvenc hazai útszakaszom a végeláthatatlan dupla fasorok miatt. Főleg ősszel, amikor minden sárga a levelektől. Szerencsére nagyjából az aszfaltot is rendbe tették itt, remélhetőleg ezt Tokaj-Hegyalja egyéb útjain is folytatják. Habár, ha a vonatközlekedésre gondolok, még a rossz minőségű utaknak is megörülök. Taxiszolgáltatás sem nagyon van. Ami ugye zéró tolerancia mellett, borvidéken elég komoly gond.

Akit nem csak a bor érdekel, az Szerencs belvárosát is nézze meg Forrás: Bánlaki D. Stella

Maga Tokaj városa is általában üres, csendes, szinte csak ördögszekereket fújkál erre a szél egy átlagos napon. A főutcán az üzletek, éttermek a kilencvenes években ragadtak, budapesti szemmel sok kirakaton röhögni lehet, egy kicsit olyan, mint az időutazás.

A pincesor is inkább szenvedős, egyetlen fa sem ad árnyékot,

a nyitott ajtókon pedig alkalmanként óriási választási plakátok rontják a hangulatot.

Csak a Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra kávézója és a Hímesudvar az, ami engem is csalogat. Előbbi persze kávéban profi, utóbbi pedig hangulatban: nagy ötletek jöttek már itt a kerti asztaloknál, a fák alatt, egy-egy fröccs mellett. Itt még akkor is viszonylag béke van, amikor kivételesen dübörög a Hegyalja Fesztivál. Ehelyett egyébként a Fesztiválkatlan próbálkozik tavaly augusztus óta. A hely jól néz ki, gyakorlatilag Európa egyik legmodernebb színjátszóhelye, jó lenne, ha nem épült volna hiába.

Az UNESCO-tájon leginkább csak a mezőgazdaság és a turizmus adhat munkát Forrás: Origo

Mi az a kultúrtáj?

Tokaj 2002 óta az UNESCO világörökségi védelme alatt áll, mint kultúrtáj. Utóbbi az Egyesült Nemzetek értelmezésében azt jelenti, hogy

a természet és az ember együtt hozták itt létre az értékeket.

Ha egy területet a világörökség részévé nyilvánítanak, akkor ott általában megnő a turistaforgalom, ráadásul jobb fizetőképességű, magasabb elvárásokkal rendelkező vendégek érkeznek a korábbiaknál. A települések feladata tehát az ő igényeik követése és kielégítése.

Az ilyen vidékeken azért is különösen fontos, hogy a turizmusba fektessenek, mert az UNESCO szabályozása nem engedi gyárak, erőművek építését, és erősen korlátozza az ipari területek méreteit. Tehát miközben az is elvárás Hegyaljával szemben, hogy élő maradjon, lakossága ne csökkenjen, ne váljon skanzenné, munkát csak mezőgazdasági, borászati, turisztikai téren kaphatnak az itt élők. E téren a húzóerő ma Mád, nyomában pedig Tállya kocog.

A tállyai dűlők nem ismerik champagne-i testvéreik turistaforgalmát Forrás: Origo

Hegyalja új közepe

Igaz, Mádon gyanútlanul végigautózva ez egyáltalán nem látszik. Az épületek többsége itt még a tokajiaknál is rosszabb állapotú, egy-két tábla is csak takarásban hirdeti, hogy Botrytis Boutique Hotel erre van, az elképesztően modern, építészetileg is egyedi, több mint százágú pincelabirintuson álló Holdvölgy Pincészet pedig amarra. Az értékekért tehát le kell térni a főútról. Június óta nyitva áll az Aszúház, amely egy interaktív, 3D-s megoldásokkal operáló bormúzeum.

A gyerekeknek talán nem, de a felnőtteknek ennél még érdekesebb lehet a mádi zsinagóga.

Ez hazánk egyik legrégebbi fennmaradt zsinagógája, 1795-ben épült.

Aki találkozott kulcsának őrzőjével, soha nem felejti el. Fehér Barnabás ötven éve vigyáz a zsinagógára, órákig tud mesélni a barokk épület történetéről. Mád és Tokaj-Hegyalja egykor fontos zsidó település volt, de a második világháborút csak a zsidó közösség egy százaléka élte túl.

A mádi zsinagóga belülről Forrás: Wikipedia

Ma már nem élnek zsidók Mádon, Fehér Barnabás is katolikus, közösségi munkában dolgozik. Közben vicceket mesél, soha nem hagyja ki azt a történetet, amikor egy csoport amerikai zsidó csöngette fel az éjszaka közepén, vagy amikor köztársasági kitüntetést vehetett át Sólyom Lászlótól. „Micsoda hely, mindenki nyakkendőben, nem tudtam, mit keresek ott én, aki otthon a küszöbön ülve, pufajkában eszi a babfőzeléket.”

Nem csak inni

A vidék gasztrocsúcsára pályázó Gusteau Kulináris Élményműhely tényleg élmény, különösen, ha a teraszon, jó időben tudunk leülni. „A világ valamennyi sikeres borvidéke mögött saját konyha áll” - ezt vallják, ezért a Gusteauban a helyi borokra építenek menüsorokat, helyi alapanyagokból. Az étterem törekszik arra, hogy ezeket egyre inkább magának termelje meg, állítsa elő, beleértve a kecskehúst.

Szóval a mádi terroir kecske azért születik, és azért hal meg minden héten egy közülük, hogy társa legyen a furmintnak.

De a borok is közvetlen közelről jönnek, nem csak a borvidéki helyszín és a tulajdonosi kör miatt: itt még az üzletvezető Szarka Dénes is első osztályú borász. Azzal viszont számolni kell, hogy itt az árakat is mindehhez igazítják.

Mádon még a Szent Vince-napi tőkeáldást is gasztrobulival kötik össze Forrás: Bánlaki D. Stella

Ezt is figyelembe véve az igazi gasztroélmény az Encs és az Anyukám mondta. Vannak, akik csak azért autóznak több mint kétszáz kilométert, hogy ott ehessenek vacsorát. Szerencsére végigettem a fél országot már oda és vissza is, de ehhez a kis olaszos, kívülről egyébként kevésbé bizalomgerjesztő, messziről talán B kategóriás vidéki csárdának tűnő étteremhez hasonlót nem sokat találtam. Mármint ételminőségben, nem kinézetre.

Bor, piac, művészet

Hegyalja szívcsakrája még mindig a Sárga Borház. A 37-es főút mentén, a Disznókő és az azonos nevű borászat szőlői alatt engedhetjük el magunkat igazán.

Egyrészt korrekt áron ehetünk bőségeset és jót, másrészt ott igazán tokajinak érezhetjük magunkat.

Oda futnak ugyanis be a helyi borászok is, beszélgetnek, esznek valamit, koccintanak, válaszolnak a rajongók kérdéseire, aztán rohannak tovább.

A szívcsakra a Sárga Borház Forrás: Bánlaki D. Stella

Ugyanitt, a Borház teraszán és az épület körül egész évben, minden hónap második vasárnapján piacot találunk. Főleg a helyi sajtokból éri meg feltankolni. Ha szerencsénk van, a piac ugyanarra a hétvégére esik, mint a szombati Tállyai Borbár, ahol színvonalas élőzenére kóstolhatunk jó helyi borokat, miközben a Maillot-kastélyt és a helyi kiállításokat nézegethetjük. Utóbbiak is már az elmúlt évek változásának eredményei: Tállyán nyaranta művésztábor kap helyet, de gyerekprogramok is vannak, ezek eredményeit is megnézhetjük a kiállítóterekben.

Előre!

Tokaj-Hegyalján végre beindult valami, egyfajta összefogás is elkezdődött.

Évről évre lepalackozzák a mádi, sőt már a tállyai faluborokat is,

ezek a jobb helyi termelők közösbe adott szőlőjéből készülnek, és nagyon jó ár-érték arányúak. A vidék éppen most lép meg egy nagy lépcsőt, érdemes ebben az állapotában megnézni, lefényképezni. Hátha egyszer az infrastruktúra is követi.

A Disznókő Borászat is az előremutatók között van Forrás: Bánlaki D. Stella

Az ifjabb Szepsynél is ifjabb, jelenleg huszonéves borászgeneráció - például a mádi Zsirai testvérek vagy a tállyai Homoky Dorka borász - lát benne fantáziát, tovább lendíti majd, és vigyáz rá, nehogy skanzenné váljon. Annak ennyire nem is lenne jó.