Így néz ki az ország legnagyobb vízesése, ha befagy

Lillafüredi vízesés befagyva
Vágólapra másolva!
A Garadna-völgy az ország egyik legismertebb és legkedveltebb kirándulóhelyének számít, még ha nem is ezen a néven él a köztudatban. Filmrendezők, költők múzsája, tucatnyi szerelmi vallomás és boldogan kimondott igen tanúja. Lillafüredre és környékére a téllel együtt érkeztünk, hogy a mozgóképek után személyesen is a csodájára járjunk.
Vágólapra másolva!

Leesett a hó, fehérlettek reggelre a hegyek. Mivel az elmúlt években nem kényeztetett el minket Holle anyó, azonnal bakancsot húztam, hogy a friss takarón lépdelve meglátogassam az ország egyik legszebb pontját, a sziklák között megbúvó Hámori-tavat.

Akciófilm a sárga kereszt jelzésen

A tó Miskolctól mindössze három kilométerre található, nyugati irányba. Közigazgatásilag az egész völgy az acélvároshoz tartozik, azonban a táj fölé magasodó dolomitsziklák és vadregényes bükkösök gyorsan feledtetik az emberrel a civilizációt.

Senki nem járt még előttem Forrás: Oláh Róbert

Pláne akkor, ha erdei kalandozással jut el a céljához. Az én célom a komoly és kitartó mínuszokban befagyott lillafüredi vízesés volt. Turistajelzések tömkelege visz a Garadna-völgybe, bőven lehet válogatni az útvonalak között. A reggeli indulásnál

mínusz tizenhét fokot mutatott a hőmérő,

csordultig töltöttem a termoszt forró teával.

A sárga jelzésen az első nyomokat tapostam a hóba. Öt-tíz centiméteres hópaplan feküdt az erdőn, egy-egy kisebb széllökés kristályfüggönyt rajzolt a levegőbe. Ha ember nem is, állat annál több használta már a turistautakat, apró lábnyomokra bukkantam itt is, ott is.

Egyedül mentem, mégsem voltam egyedül Forrás: Oláh Róbert

Amikor rátértem a sárga kereszttel jelölt útra, komolyabb akadályokba ütköztem. Régi vihar nyomait nyögte az erdő: ha a Három-kúti-völgy lefagyott sziklalépcsői nem jelentettek volna elég izgalmat, az ösvényre dőlt többtucatnyi fa rásegített.

Akciófilmbe vagy cirkuszba illő mutatványokkal jutottam le Közép-Garadnáig.

A természetjárók Pantheonja

Ha a sárga kereszt útját nem is tudnám tiszta szívemből ajánlani – legfeljebb annak, aki valami komolyabb erdei hajtóvadászatra készül – a Garadna-völgy tematikus útvonalait érdemes télen is bejárni. A pisztrángtanösvénybe az ereszkedés során futottam bele. Mint kiderült, egy három kilométeres, könnyebb túráról van szó, amely a környék nevezetességének, a pisztrángnak adózik.

Ez bizony a turistaösvény Forrás: Oláh Róbert

De nem csak a hal van a középpontban. Pisztrángnevelde, erdészeti gyűjtemény és források színesítik a kirándulást, de itt található az ország egyetlen „turista-Pantheonja” is.

A park Magyarország leghíresebb természetjáróinak állít emléket.

Táblák és falak őrzik azon emberek nevét, akik sokat tettek a magyar természetjárásért.

A következő hangulatos tanösvényért sem kellett messzire mennem. A Tóparti Sétány a közút túloldalán, a Hámori-tó partján vezet végig. Az információs táblákról számos érdekességet megtudtam. Ilyen például, hogy az Északerdő Zrt. kezelésében lévő erdők éves oxigéntermelése 3700 kifejlett kékbálna súlyának felel meg.

A Garadna-völgy tele van olyan érdekességekkel, mint az újmassai őskohó Forrás: Oláh Róbert

Húsz kilométer magányos erdőjárás után itt már visszacsöppentem a civilizációba. Számos lábnyom árulkodott arról, hogy nem egyedül kóborolok Lillafüreden. A befagyott tavon fiatalok korcsolyáztak. Egy idős nyugdíjas pár vidáman sétált a hóban. A Palotaszálló impozáns épülete a tó fölött sütkérezett.

A vízesésen kívül is rengeteg a látnivaló

Az ország egyik leghíresebb szállodáját 1925-től 1929-ig építették.

Az akkori időszak egyik legnagyobb beruházását állami pénzekből valósították meg,

mintegy kétezer ember dolgozott a projekten. A környéket a szálló kedvéért átalakították, így született az ország legnagyobb, húszméteres magasságból lezúduló vízesése is. A Garadna-patak elterelésével hozták létre a turistacsalogató látványosságot.

A Palotaszálló neoreneszánsz épülete a Hámori-tavon korcsolyázó emberekkel Forrás: Oláh Róbert

Több tucat házat lebontottak, a bennük élő fuvarosok a közeli Alsóhámoron és Diósgyőrben kaptak új otthonokat. Alagutat fúrtak a kisvasútnak, kiépült Egerig a Bükköt keresztülszelő főút. Horribilis pénzek mozogtak, a legenda szerint ennek a szigorúan titkos Sziklához is köze lehetett.

Az óriásberuházás mellett ugyanis felépült egy katonai objektum is,

pontosan a Palotaszállóval szemben, a Hámori-tó túloldalán. A trianoni szerződés értelmében Magyarországra komoly katonai korlátozások vonatkoztak, de a hegyek és a tavak mozgatása közben véletlenül fel lehetett építeni egy többemeletes katonai objektumot.

A Garadna-völgy a dolomitszikláival és a titkaival Forrás: Oláh Róbert

A köztudatba Szikla néven bekerülő épület manapság üresen áll, de legalább csúnya. Szerencsére a többi beruházás jobban sikerült. A Palotaszállót és környékét felújították, szépen kiépített sétányokon élvezheti az ember a négy évszakot. Néhány éve az elhanyagolt függőkertek is átalakultak, most tematikus teraszokon sétálhattam a vízesésig.

Nem gyakran fagy be a húszméteres oszlop,

de legalább a komoly mínuszokból is van némi hasznunk. Turisták hada fényképezte a különleges látványosságot. Ebben van Lillafüred erőssége: széles réteghez szól. Az autóból kiszállva rögtön egy csodaszép völgyben találjuk magunkat, de ha kirándulásra vágyunk, a szélrózsa minden irányába indulhatunk, nem fogunk csalódni.

Rendkívül látványos a befagyott vízesés Forrás: Oláh Róbert

A Miskolcról induló kisvasút egész évben jár. Alagutakon, völgyhidakon visz keresztül, hangulata megunhatatlan. Telente csak hétvégén közlekedik, érdemes előre tájékozódni. A barlangok szintén különleges vonzerővel bírnak.

Az egész világon összesen hat látogatható mésztufabarlang létezik,

ezek egyike a lillafüredi Anna-barlang.

Az István-barlang cseppkövei számtalan turistát nyűgöztek már le, a Szeleta-barlangban pedig már százezer évvel ezelőtt is laktak. A Garadna-völgy olyan különlegesség, amelyet meglepő módon nem sikerült az embernek tönkretennie, hiába is próbálkozott vele. A természet túlélte a beruházásokat, és most úgy tűnik, megférnek egymás mellett. Sok-sok ember örömére.