Ma már csak turisták keresik fel a valaha fontos települést, amely egész Dél-Amerikából vonzotta az embereket.

Humberstone a chilei Atacama-sivatagban, Iquique városától 48 kilométerre keletre található. A település arról híres, hogy a szomszédos Santa Laurával együtt valaha itt működött a világ két legnagyobb salétromműve.

Az ipari termelés 1872-ben kezdődött, amikor a terület még Peru fennhatósága alá tartozott. Az 1883-as salétromháború után a Tarapacá-régió Chiléhez került. A Humberstone-művek már 1889-ben Chile legnagyobb salétromművének számított, és sokan költöztek oda a jobb élet reményében. Humberstone-nak még saját színháza is volt.

Volt, nincs

Az 1930-as évek elején összedőlt a salétrompiac, miután Németországban, Fritz Haber és Carl Bosch kifejlesztette az ammóniaszintézist. A salétromművek ugyan tovább működtek, de a bánya vonzáskörzetében élő több ezer ember közül egyre többen elveszítették a munkájukat. A veszteséges működtetés miatt végül 1960-ban bezárták a Santa Laura, majd a Humberstone salétrom művet is.

Forrás: AFP/Martin Bernetti

Napjainkban mindkét szellemváros kedvelt turistacélpont. 1970. január 16-án a salétromműveket Chile nemzeti emlékművévé nevezték ki, 2005. július 25. óta pedig szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján is. Azt a pompát és kontrasztot tükrözik vissza, amelyben Chilének a 19. század végén és a 20. század elején része volt.

Forrás: AFP/Martin Bernetti
Az egykori salétrommű bejárataForrás: AFP/Martin Bernetti
Forrás: AFP/Martin Bernetti
Turisták sétálnak a kísértetvárosbanForrás: AFP/Martin Bernetti
A színház épületeForrás: AFP/Martin Bernetti
A színház belülrőlForrás: AFP/Martin Bernetti
A színházteremForrás: AFP/Martin Bernetti
Egy turista ül a régi osztályterembenForrás: AFP/Martin Bernetti
Forrás: AFP/Martin Bernetti
Turista sétál el felújított korabeli ruhák mellettForrás: AFP/Martin Bernetti
Forrás: AFP/Martin Bernetti
Forrás: AFP/Martin Bernetti
Forrás: AFP/Martin Bernetti