Felszínre hozta a kis Jézus az elárasztott falut

Potosi Venezuela elárasztott város
General view of the ruins of Potosi, a town inundated over 30 years ago when a hydroelectric plant was built in Tachira state in western Venezuela, pictured June 4, 2016. Due to the drought caused by the El Nińo climate phenomenon, the ruins of Potosi, a village nestled in the Venezuelan Andes, reemerged after more than 30 years under water. / AFP PHOTO / GEORGE CASTELLANOS
Vágólapra másolva!
Potosí egy erőműépítés miatt került víz alá több mint 30 éve.
Vágólapra másolva!

Venezuelából manapság igencsak rossz hírek érkeznek: kiürültek a boltok, elszabadult az infláció, és rendszeres az áramhiány. Utóbbiban a hibás gazdaságpolitikai döntések mellett az El Niño nevű éghajlati jelenség okozta aszály is felelős, hiszen kiürültek az áramellátáshoz nélkülözhetetlen víztározók.

Öröm az ürömben

A gyermek Jézusra utaló El Niño azonban váratlan látvánnyal is megajándékozta az ország nyugati részében lévő Tachira állam lakóit és az oda látogató turistákat. Újból előbukkant ugyanis az a templom, amely a több mint 30 éve elárasztott Potosí faluhoz tartozott.

Előbukkant a templom Forrás: AFP/George Castellanos

Potosít több mint kétszáz éve alapították, sorsa 1985-ben pecsételődött meg, amikor a venezuelai kormány úgy döntött, vízerőművet épít a környéken.

A falu 1200 lakóját kitelepítették,

a települést pedig elárasztották vízzel. A magas vízből sokáig csak a templom tornya látszott ki.

Potosíból sokáig csak ennyi látszott Forrás: Flickr/Juan Tello

Az aszály miatt azonban az andoki település romjai ismét a felszínre kerültek. Hasonlóra csak a 2009-2010 környékén tapasztalható szárazság idején volt példa.

A temető is felszínre került Forrás: AFP/Juan Barreto
Forrás: AFP/George Castellanos
Forrás: AFP/Juan Barreto
Forrás: AFP/George Castellanos
Forrás: AFP/George Castellanos
Forrás: AFP/George Castellanos
Forrás: AFP/George Castellanos
Forrás: AFP/George Castellanos

Máshol is vannak elárasztott falvak

Nemrég Mexikóban történt hasonló, ahol Chiapas tartományban bukkant elő egy 451 éves templom. Elárasztott falvak azonban Európában is vannak.

Ilyen például a Maros megyében lévő Bözödújfalu,

amely a romániai falurombolás jelképévé vált, vagy a dél-tiroli Curon, amelyről itt írtunk beszámolót.