Fantasztikus utazásra hívjuk az olvasókat. A következőkben bemutatunk húsz olyan különleges templomot, amelyet méltán csodál a világ. A Daily Mail összeállításában magyar templomok nem szerepeltek, mi azonban büszkén és örömmel egészítettük ki a brit kollégák kollekcióját a magyarföldi, a szanticskai és a kallósdi templommal. Ezek ugyanúgy különlegesek, és megérdemlik az említést, mint külföldi társaik. A Föld tizenhét másik pontján emelt kápolnák, templomok építészeti megoldásai azoknak a figyelmét is felkeltik, akik kevésbé jártasak az építészet rejtelmeiben. 

1. A kallósdi körtemplom (Magyarország)

Zala megyében, Kallósdon található ez a nagyszerű és szép körtemplom, amelyre méltán lehetünk büszkék. Tavaly ősszel jártunk is ott. 

Magyarország egyik körtemploma Zala megyében, Kallósdon találhatóForrás: Lantos Gábor

 

2. Az Amerikai Légierő Akadémia kápolnája (Colorado, USA)

Bármennyire is hihetetlen, évente sok százezer látogatója van a Coloradóban található Barry Goldwater Légierő Akadémia kápolnájának. Azért is különleges hely ez, mert a kápolnában három világvallás hívői is imádkozhatnak. A protestánsok, a katolikusok és a zsidó vallásúak mellett később a buddhisták is beléphetnek majd ebbe a kápolnába.

Az Egyesült Államok légierejének coloradói bázisán található ez a különleges kápolnaForrás: AFP/Ho

 

3. St Michel d'Aiguilhe-kápolna (Le Puy-en-Velay, Franciaország)

A Saint Michel d'Aiguilhe kápolnát 969-ben azért építették egy 85 méter magas vulkáni sziklára, hogy a zarándokok megünnepelhessék a Szent Jakab útról való hazatérést. Feljegyzések szerint 1429-ben Jeanne d'Arc édesanyja, Isabelle Romée is ellátogatott ide, hogy imádkozzon. A kápolnát 1998-ban az UNESCO Világörökségei közé választották. 

A 10. században egy vulkanikus domb tetejére épült meg ez a kápolna a franciaországi Le-Puy-en-VelaybanForrás: ONLY FRANCE/ANTOINE LORGNIER / ONLYFRANCE.FR/Antoine Lorgnier

 

4. Sziklatemplom (Helsinki, Finnország) 

A Sziklatemplom, vagyis Temppeliaukio templom (Temppeliaukion kirkko) a modern finn építészet egyik legérdekesebb műve. A sziklába robbantott, üvegből, vörösrézből, betonból és gránitból készült alkotás a legkevésbé sem hasonlít a megszokott templomokhoz. Az 1969-ben épült templom kitűnő akusztikája lehetővé teszi, hogy rendszeresen tartsanak benne hangversenyeket. 

Sziklatemplom a finn fővárosban. Kívülről egyáltalán nem néz ki templomnakForrás: hemis.fr/BORGESE Maurizio / hemis.fr/Borgese Maurizio

 

5. A Szent Kereszt-kápolna (Sedona, Egyesült Államok)

Sokak szerint misztikus, különleges helyen épült a sedonai Szent Kereszt-kápolna Arizonában. Akik ott jártak, arról számoltak be, hogy a kápolnának és környékének különleges kisugárzása van. Nem véletlen, hogy ezen a helyen évente rengeteg esküvőt tartanak. 

A Szent Kereszt-kápolna Sedonában, Arizona államban, az Egyesült ÁllamokbanForrás: Photononstop/Photononstop/A. Demotes

 

6. Szent György-templom (Lalibela, Etiópia)

A lalibelai sziklatemplomok egy sziklateraszra épültek Etiópiában. A Beit Giorgisz (Szent György-templom) a hagyomány szerint 

Lalibela király egyik látomása után épült, 

amikor is Szent György állítólag számon kérte a királytól, hogy neki, a hadviselők védőszentjének nem állítottak templomot. Építészeti mestermű, sokan csodálják meg évről évre. 

A Szent György-templom az etiópiai LalibeábanForrás: robertharding/Jean-Pierre De Mann/Jean-Pierre De Mann

 

7. Las Lajas-székesegyház (Kolumbia)

1754-ben az indián Maria Mueces és hallássérült lánya, Rosa szörnyű viharba kerültek, és a sziklák alatt kerestek menedéket. Rosa a sziklafalra mutatott, ahol megjelent a Szűzanya képe. Ettől a naptól kezdve ez a sziklafal zarándokhellyé vált. Először fából és szalmából emeltek itt szentélyt, majd amikor a folyó felett átívelő híd 1802-ben megépült, megnagyobbították az épületet. A jelenlegi neogót stílusú templom 1916-tól 1949-ig épült. A Kolumbia és Ecuador határán épült templom a világon valószínűleg az egyetlen, ahová érdemes útlevelet hozni. 

A Las Lajas-székesegyház és a híd egybeépülése Kolumbia és Ecuador határánForrás: AFP/Luis Acosta/Luis Acosta

 

8. A Jézus Szíve-templom (München, Németország)

Münchenben az 1990-es évektől rengeteg új épület készült. Ezek közé tartozik a Jézus Szíve-templom. Ez a különleges üvegtemplom rövid idő alatt a bajor főváros egyik kedvelt nevezetessége lett.

A bajor főváros, München egyik kedvelt nevezetessége a Jézus Szíve-templomForrás: flickr/felibrilu

 

9. A Panagia Paraportiani-templom (Mikonosz, Görögország)

A kissé szokatlan alakú Panagia Paraportiani-templom hófehérre meszelt egyedi építészeti alkotás Mikonoszon. A 14. század kezdetén öt kis templom épült egymás mellé. Ezek együttese, a Panagia Paraportiani ma is látható. A Panagia Paraportiani-templom az egyik legtöbbet fényképezett hely a világon.

A Panagia Paraportiani-templom a görögországi Mikonosz szigetén fehérlik a kék ég alattForrás: robertharding/Marco Simoni/Marco Simoni

 

10. Szerb-ortodox templom (Coober Pedy, Ausztrália)

A világ opálkitermelésének 95 százalékát Ausztrália adja. Ennek is a legnagyobb részét Coober Pedyben, egy dél-ausztrál félsivatagi kisvárosban hozzák a felszínre. Ennek a településnek a szerb-ortodox templomát szinte minden arra járó felkeresi. 

Egy szerb-ortodox templom az ausztráliai Coober PedybenForrás: flickr/Gabrijel Gavranovic

 

11. Szent István temploma (Szanticska, Magyarország)

Széles körben elterjedt az a tévhit, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Szanticska Magyarország legkisebb faluja. Csakhogy Szanticska közigazgatásilag nem önálló falu, hanem a közeli Abaújlakhoz tartozik. A kilencvenes években állandó lakosainak száma öt fő volt. A Szent Istvánról elnevezett temploma pedig az egyik legkisebb Magyarországon. 

A Szent Istvánról elnevezett templom SzanticskánForrás: Lantos Gábor

 

12. Évry katedrálisa (Franciaország)

Az Évry városában látható katedrális még ma is éles kritikák tárgya. Ha erre a képre ránézünk, sok mindenre gondolhatunk, de valószínűleg utolsóként jut eszünkbe az, hogy egy templomot látunk. Ez a tizenkét emeletes épület több mint egymillió téglából épült fel. A lejtős üvegtetőre ültetett hársfák a töviskoronát szimbolizálják. 

A franciaországi Évry-katedrális több mint egymillió téglából épült. Ezt a különleges templomot rengetegen megcsodáljákForrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

 

13. A Szent Ágoston-templom (Paoay, Fülöp-szigetek)

1704 és 1894 között épült, azaz építése 190 évig tartott. Stílusában keleti és barokk hatás érvényesül. Mivel arrafelé gyakoriak a földrengések, falai 1,67 méter vastagok. Külön érdekesség, hogy az építkezés során használt vakolatba mész, homok, cukornád- és mangólevél, rizs, bőr és szalma is került. 

A Szent Ágoston-templom falai másfél méternél is vastagabbakForrás: hemis.fr/GIUGLIO Gil / hemis.fr/Giuglio Gil

 

14. Hallgrimur temploma (Reykjavík, Izland)

Magassága 74,5 méter, ezzel ez a templom a legmagasabb épület Izlandon. (Ugyanakkor nem a legmagasabb építmény, mivel a Hellissandur rádióantenna 412 méter magas.) A templom építése 38 évig tartott, az építési munkálatok 1948-ban kezdődtek, és végül 1986-ban fejeződtek be. Feltűnő, égig nyújtózkodó tornya sokkal előbb elkészült, mint maga a templom. Mivel a város közepén található, egész Reykjavíkból jól látható, és a főváros egyik legismertebb jelképe lett. 

Az izlandi főváros egyik nevezetessége Hallgrimur temploma ReykjavíkbanForrás: hemis.fr/MANIN Richard / hemis.fr/Manin Richard

 

15. Nuestra Senora de la Encarnación-bazilika (Dominikai Köztársaság)

Szokatlan építészeti megoldás, magas boltív, évente milliónyi turista. Ez jellemzi a Nuestra Senora de la Encarnación-bazilikát a dominikai Higueyen. A hívők az év minden napján ellepik ezt a templomot, amely a szigetország egyik legszebb építészeti emléke. 

A Nuestra Senora-bazilika a Dominikai Köztársaság egyik leglátogatottabb nevezetességeForrás: robertharding/Michael Runkel/Michael Runkel

 

16. Heddal cölöptemploma (Norvégia)

A norvégok számára legendás hely ez. Első ránézésre a katedrális szó jut az ember eszébe, ami azért furcsa, mert fából a lehető legritkábban szoktak katedrálist építeni. A három kupola miatt aggatták rá ezt a nevet, és az ember, ha elnézi a fafaragásokat, elképedve gondol arra, mekkora munka lehetett mindezt elkészíteni. A legenda szerint a 13. században öt helyi parasztember építette a szent templomot mindössze három nap alatt. Ráadásul úgy, hogy közben különféle próbákat is teljesíteniük kellett, úgymint a Nap és a Hold ellopása a felettük emelkedő égboltról. Tavaly májusban jártunk ott. 

A heddali cölöptemplom NorvégiábanForrás: Lantos Gábor

 

17. Az Őrség fatemploma (Magyarföld, Magyarország)

Egy eldugott, piciny Zala megyei faluban, Magyarföldön találhatjuk meg a szinte teljesen fából épített templomot. Magyarföld annak idején akkor kapott országos nyilvánosságot, amikor 2006-ban Rátóti Zoltán színész lett a falucska polgármestere. A település határában csodálatos természeti környezetben felépített fatemplom is megérdemelné a nagyobb figyelmet. A helyet 2010. június 18-án szentelték fel. A templom kulcsát a faluban lehet elkérni, de az építmény kívülről is nagyszerű látványt nyújt. 

Az Őrség fatemploma MagyarföldönForrás: Lantos Gábor

 

18. A Brazília-katedrális (Brazíliaváros, Brazília)

A Brazília-katedrális tizenhat, egyenként kilencventonnás betonoszlopával és festett üvegablakaival elképesztő látványt nyújt az utazóknak. A katedrális 1959-ben készült el. Az építész, Oscar Niemeyer a templom kör alakú, négyezer ülőhelyes, föld alá süllyesztett gyülekezeti terme fölé egy szokatlan formájú, különleges alakú vasbeton-üveg kupolát tervezett. 

A dekoratív kupola egyesek szerint virágkelyhet, mások szerint ég felé nyúló kezeket jelképez. 

A brazil főváros katedrálisa BrazíliavárosbanForrás: robertharding/Ian Trower/Ian Trower

 

19. Az Élővíz-kápolna (Niagara-vízesés, Kanada)

Annak ellenére, hogy ez a világ legkisebb kápolnája, és annak ellenére, hogy mindössze hat ember fér bele, ez a hely az egyik legnépszerűbb esküvőhelyszín a földön. Nem véletlen, hiszen a Niagara-vízesés nem messze innen, 18 kilométerre zuhog alá, márpedig ennél romantikusabb esküvői helyszínt nehezen találni a glóbuszon. 

A Niagara-vízeséshez közeli kápolna a világ legkisebb kápolnája. Mindössze hatan férnek el benneForrás: flick/loozrboy

 

20. Női kolostor (Göreme-völgy, Törökország)

A tufakőzet könnyű megmunkálhatósága okozta, hogy ezen a helyen templomokat, kolostorokat és más építményeket létesítettek. Göremében és környékén több mint négyszáz templom található. A női kolostor a 8–13. század közötti kappadókiai kolostorépítészet egyik legszebb példája. Ez a építmény közvetlenül a göremei szabadtéri múzeum bejáratánál található. A kolostor mintegy 300 apáca elhelyezésére volt alkalmas. 

A női kolostor a törökországi KappadókiábanForrás: ONLY FRANCE/ANTOINE LORGNIER/ ONLYWORLD.NET/Antoine Lorgnier