Ezek a világ legkülönlegesebb templomai

Las Lajas-székesegyház Kolumbia
The sanctuary of Our Lady of the Rosary of Las Lajas in Ipiales, Narino Department, 1070 km south of Bogota, on October 22, 2015. Set deep in the Colombian Andes, on the border with Ecuador, a sanctuary of striking Neo-Gothic architecture, dedicated to our Lady of the Rosary of las Lajas since 1754, it brings together perpetrators of the armed conflict in half a century in Colombia, who come in search of God's forgiveness. AFP PHOTO/Luis Acosta / AFP PHOTO / LUIS ACOSTA
Vágólapra másolva!
Fantasztikus utazásra hívjuk az olvasókat. A következőkben bemutatunk húsz olyan különleges templomot, amelyet méltán csodál a világ. A Daily Mail összeállításában magyar templomok nem szerepeltek, mi azonban büszkén és örömmel egészítettük ki a brit kollégák kollekcióját a magyarföldi, a szanticskai és a kallósdi templommal. Ezek ugyanúgy különlegesek, és megérdemlik az említést, mint külföldi társaik. A Föld tizenhét másik pontján emelt kápolnák, templomok építészeti megoldásai azoknak a figyelmét is felkeltik, akik kevésbé jártasak az építészet rejtelmeiben. 
Vágólapra másolva!

1. A kallósdi körtemplom (Magyarország)

Zala megyében, Kallósdon található ez a nagyszerű és szép körtemplom, amelyre méltán lehetünk büszkék. Tavaly ősszel jártunk is ott.

Magyarország egyik körtemploma Zala megyében, Kallósdon található Forrás: Lantos Gábor

2. Az Amerikai Légierő Akadémia kápolnája (Colorado, USA)

Bármennyire is hihetetlen, évente sok százezer látogatója van a Coloradóban található Barry Goldwater Légierő Akadémia kápolnájának. Azért is különleges hely ez, mert

a kápolnában három világvallás hívői is imádkozhatnak.

A protestánsok, a katolikusok és a zsidó vallásúak mellett később a buddhisták is beléphetnek majd ebbe a kápolnába.

Az Egyesült Államok légierejének coloradói bázisán található ez a különleges kápolna Forrás: AFP/Ho

3. St Michel d'Aiguilhe-kápolna (Le Puy-en-Velay, Franciaország)

A Saint Michel d'Aiguilhe kápolnát 969-ben azért építették egy 85 méter magas vulkáni sziklára, hogy a zarándokok megünnepelhessék a Szent Jakab útról való hazatérést. Feljegyzések szerint 1429-ben Jeanne d'Arc édesanyja, Isabelle Romée is ellátogatott ide, hogy imádkozzon.

A kápolnát 1998-ban az UNESCO Világörökségei közé választották.

A 10. században egy vulkanikus domb tetejére épült meg ez a kápolna a franciaországi Le-Puy-en-Velayban Forrás: ONLY FRANCE/ANTOINE LORGNIER / ONLYFRANCE.FR/Antoine Lorgnier

4. Sziklatemplom (Helsinki, Finnország)

A Sziklatemplom, vagyis Temppeliaukio templom (Temppeliaukion kirkko) a modern finn építészet egyik legérdekesebb műve. A sziklába robbantott, üvegből, vörösrézből, betonból és gránitból készült alkotás a legkevésbé sem hasonlít a megszokott templomokhoz. Az 1969-ben épült templom kitűnő akusztikája lehetővé teszi, hogy rendszeresen tartsanak benne hangversenyeket.

Sziklatemplom a finn fővárosban. Kívülről egyáltalán nem néz ki templomnak Forrás: hemis.fr/BORGESE Maurizio / hemis.fr/Borgese Maurizio

5. A Szent Kereszt-kápolna (Sedona, Egyesült Államok)

Sokak szerint misztikus, különleges helyen épült a sedonai Szent Kereszt-kápolna Arizonában. Akik ott jártak, arról számoltak be, hogy a kápolnának és környékének különleges kisugárzása van. Nem véletlen, hogy ezen a helyen évente rengeteg esküvőt tartanak.

A Szent Kereszt-kápolna Sedonában, Arizona államban, az Egyesült Államokban Forrás: Photononstop/Photononstop/A. Demotes

6. Szent György-templom (Lalibela, Etiópia)

A lalibelai sziklatemplomok egy sziklateraszra épültek Etiópiában. A Beit Giorgisz (Szent György-templom) a hagyomány szerint

Lalibela király egyik látomása után épült,

amikor is Szent György állítólag számon kérte a királytól, hogy neki, a hadviselők védőszentjének nem állítottak templomot. Építészeti mestermű, sokan csodálják meg évről évre.

A Szent György-templom az etiópiai Lalibeában Forrás: robertharding/Jean-Pierre De Mann/Jean-Pierre De Mann

7. Las Lajas-székesegyház (Kolumbia)

1754-ben az indián Maria Mueces és hallássérült lánya, Rosa szörnyű viharba kerültek, és a sziklák alatt kerestek menedéket. Rosa a sziklafalra mutatott, ahol megjelent a Szűzanya képe. Ettől a naptól kezdve ez a sziklafal zarándokhellyé vált.

Először fából és szalmából emeltek itt szentélyt,

majd amikor a folyó felett átívelő híd 1802-ben megépült, megnagyobbították az épületet. A jelenlegi neogót stílusú templom 1916-tól 1949-ig épült. A Kolumbia és Ecuador határán épült templom a világon valószínűleg az egyetlen, ahová érdemes útlevelet hozni.

A Las Lajas-székesegyház és a híd egybeépülése Kolumbia és Ecuador határán Forrás: AFP/Luis Acosta/Luis Acosta

8. A Jézus Szíve-templom (München, Németország)

Münchenben az 1990-es évektől rengeteg új épület készült. Ezek közé tartozik a Jézus Szíve-templom. Ez a különleges üvegtemplom rövid idő alatt a bajor főváros egyik kedvelt nevezetessége lett.

A bajor főváros, München egyik kedvelt nevezetessége a Jézus Szíve-templom Forrás: flickr/felibrilu

9. A Panagia Paraportiani-templom (Mikonosz, Görögország)

A kissé szokatlan alakú Panagia Paraportiani-templom hófehérre meszelt egyedi építészeti alkotás Mikonoszon. A 14. század kezdetén öt kis templom épült egymás mellé. Ezek együttese, a Panagia Paraportiani ma is látható. A Panagia Paraportiani-templom az egyik legtöbbet fényképezett hely a világon.

A Panagia Paraportiani-templom a görögországi Mikonosz szigetén fehérlik a kék ég alatt Forrás: robertharding/Marco Simoni/Marco Simoni

10. Szerb-ortodox templom (Coober Pedy, Ausztrália)

A világ opálkitermelésének 95 százalékát Ausztrália adja. Ennek is a legnagyobb részét Coober Pedyben, egy dél-ausztrál félsivatagi kisvárosban hozzák a felszínre. Ennek a településnek a szerb-ortodox templomát szinte minden arra járó felkeresi.

Egy szerb-ortodox templom az ausztráliai Coober Pedyben Forrás: flickr/Gabrijel Gavranovic

11. Szent István temploma (Szanticska, Magyarország)

Széles körben elterjedt az a tévhit, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Szanticska Magyarország legkisebb faluja. Csakhogy Szanticska közigazgatásilag nem önálló falu, hanem a közeli Abaújlakhoz tartozik. A kilencvenes években állandó lakosainak száma öt fő volt. A Szent Istvánról elnevezett temploma pedig az egyik legkisebb Magyarországon.

A Szent Istvánról elnevezett templom Szanticskán Forrás: Lantos Gábor

12. Évry katedrálisa (Franciaország)

Az Évry városában látható katedrális még ma is éles kritikák tárgya. Ha erre a képre ránézünk, sok mindenre gondolhatunk, de valószínűleg utolsóként jut eszünkbe az, hogy egy templomot látunk. Ez a tizenkét emeletes épület több mint egymillió téglából épült fel. A lejtős üvegtetőre ültetett hársfák a töviskoronát szimbolizálják.

A franciaországi Évry-katedrális több mint egymillió téglából épült. Ezt a különleges templomot rengetegen megcsodálják Forrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

13. A Szent Ágoston-templom (Paoay, Fülöp-szigetek)

1704 és 1894 között épült, azaz építése 190 évig tartott. Stílusában keleti és barokk hatás érvényesül. Mivel arrafelé gyakoriak a földrengések, falai 1,67 méter vastagok. Külön érdekesség, hogy az építkezés során használt vakolatba mész, homok, cukornád- és mangólevél, rizs, bőr és szalma is került.

A Szent Ágoston-templom falai másfél méternél is vastagabbak Forrás: hemis.fr/GIUGLIO Gil / hemis.fr/Giuglio Gil

14. Hallgrimur temploma (Reykjavík, Izland)

Magassága 74,5 méter, ezzel ez a templom a legmagasabb épület Izlandon. (Ugyanakkor nem a legmagasabb építmény, mivel a Hellissandur rádióantenna 412 méter magas.) A templom építése 38 évig tartott, az építési munkálatok 1948-ban kezdődtek, és végül 1986-ban fejeződtek be.

Feltűnő, égig nyújtózkodó tornya sokkal előbb elkészült, mint maga a templom.

Mivel a város közepén található, egész Reykjavíkból jól látható, és a főváros egyik legismertebb jelképe lett.

Az izlandi főváros egyik nevezetessége Hallgrimur temploma Reykjavíkban Forrás: hemis.fr/MANIN Richard / hemis.fr/Manin Richard

15. Nuestra Senora de la Encarnación-bazilika (Dominikai Köztársaság)

Szokatlan építészeti megoldás, magas boltív, évente milliónyi turista. Ez jellemzi a Nuestra Senora de la Encarnación-bazilikát a dominikai Higueyen. A hívők az év minden napján ellepik ezt a templomot, amely a szigetország egyik legszebb építészeti emléke.

A Nuestra Senora-bazilika a Dominikai Köztársaság egyik leglátogatottabb nevezetessége Forrás: robertharding/Michael Runkel/Michael Runkel

16. Heddal cölöptemploma (Norvégia)

A norvégok számára legendás hely ez. Első ránézésre a katedrális szó jut az ember eszébe, ami azért furcsa, mert fából a lehető legritkábban szoktak katedrálist építeni. A három kupola miatt aggatták rá ezt a nevet, és az ember, ha elnézi a fafaragásokat, elképedve gondol arra,

mekkora munka lehetett mindezt elkészíteni.

A legenda szerint a 13. században öt helyi parasztember építette a szent templomot mindössze három nap alatt. Ráadásul úgy, hogy közben különféle próbákat is teljesíteniük kellett, úgymint a Nap és a Hold ellopása a felettük emelkedő égboltról. Tavaly májusban jártunk ott.

A heddali cölöptemplom Norvégiában Forrás: Lantos Gábor

17. Az Őrség fatemploma (Magyarföld, Magyarország)

Egy eldugott, piciny Zala megyei faluban, Magyarföldön találhatjuk meg a szinte teljesen fából épített templomot. Magyarföld annak idején akkor kapott országos nyilvánosságot, amikor 2006-ban Rátóti Zoltán színész lett a falucska polgármestere. A település határában csodálatos természeti környezetben felépített fatemplom is megérdemelné a nagyobb figyelmet. A helyet 2010. június 18-án szentelték fel. A templom kulcsát a faluban lehet elkérni, de az építmény kívülről is nagyszerű látványt nyújt.

Az Őrség fatemploma Magyarföldön Forrás: Lantos Gábor

18. A Brazília-katedrális (Brazíliaváros, Brazília)

A Brazília-katedrális tizenhat, egyenként kilencventonnás betonoszlopával és festett üvegablakaival elképesztő látványt nyújt az utazóknak. A katedrális 1959-ben készült el. Az építész, Oscar Niemeyer a templom kör alakú, négyezer ülőhelyes, föld alá süllyesztett gyülekezeti terme fölé egy szokatlan formájú, különleges alakú vasbeton-üveg kupolát tervezett.

A dekoratív kupola egyesek szerint virágkelyhet, mások szerint ég felé nyúló kezeket jelképez.

A brazil főváros katedrálisa Brazíliavárosban Forrás: robertharding/Ian Trower/Ian Trower

19. Az Élővíz-kápolna (Niagara-vízesés, Kanada)

Annak ellenére, hogy ez a világ legkisebb kápolnája, és annak ellenére, hogy mindössze hat ember fér bele, ez a hely az egyik legnépszerűbb esküvőhelyszín a földön. Nem véletlen, hiszen a Niagara-vízesés nem messze innen, 18 kilométerre zuhog alá, márpedig ennél romantikusabb esküvői helyszínt nehezen találni a glóbuszon.

A Niagara-vízeséshez közeli kápolna a világ legkisebb kápolnája. Mindössze hatan férnek el benne Forrás: flick/loozrboy

20. Női kolostor (Göreme-völgy, Törökország)

A tufakőzet könnyű megmunkálhatósága okozta, hogy ezen a helyen templomokat, kolostorokat és más építményeket létesítettek. Göremében és környékén több mint négyszáz templom található. A női kolostor a 8–13. század közötti kappadókiai kolostorépítészet egyik legszebb példája. Ez a építmény közvetlenül a göremei szabadtéri múzeum bejáratánál található. A kolostor mintegy 300 apáca elhelyezésére volt alkalmas.

A női kolostor a törökországi Kappadókiában Forrás: ONLY FRANCE/ANTOINE LORGNIER/ ONLYWORLD.NET/Antoine Lorgnier