Megmutatjuk a világ legszebb, várfallal körülvett városait

2016.09.09. 08:45

A világ várfalakkal körbevett városai a romantikus utazásokat kedvelők egyik első számú célpontja. Ezek a hatalmas falak egykoron az utolsó védelmi vonalat jelentették az ott élők számára. A hadak elvonultak, a háborúk befejeződtek, a falak sok helyen összedőltek, de van, ahol megmaradtak. A most következő összeállításban tizennégy olyan várost mutatunk be, amelynek ékességei a településeket részben vagy egészben közrefogó várfalak. A válogatás szubjektív, és részben a BBC által írt cikk alapján készült.

1. Aigues-Mortes (Franciaország)

Ez a várfal több mint hétszáz esztendeje védi az Aigues-Mortes-ben élőket. Aigues-Mortes a holt vizek városa, mert a tengertől hat kilométerre található, de a 13. században tengeri kikötőnek épült. A szabályos, hatalmas kiterjedésű, téglalap alakú vár, valamint a várost körülvevő fal mindmáig sértetlen maradt.

A királynő kapuja a franciaországi Aigues-Mortes-t körülvevő, több mint hétszáz éves várfalonForrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

 

2. Ávila, Spanyolország

Ávila: a város, amely a legközelebb van az éghez. A Madridtól 110 kilométerre fekvő település lakói így jellemzik saját városukat. Ávila szimbóluma a 11. és 14. század között épült városfal. Ez 2500 méter hosszú, és épségben megmaradt. A falon nem kevesebb, mint 88 torony és 9 kapu számolható össze.

A spanyolországi Ávila városát körbeölelő fal a 11-14. század között épült fel. A falon 88 torony és 9 kapu találhatóForrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

 

3. Carcassonne, Franciaország

Itt található Európa egyik legnagyobb középkori vára és az ezt körbefogó, mintegy 3 kilométer hosszú dupla várfal. Éppen ezért Carcassonne az Eiffel-torony után a második leglátogatottabb francia nevezetesség. A fal belső részét a vizigótok, külső részét pedig IX. Lajos francia király alattvalói húzták fel. 

A világ egyik legszebb, várfallal körbevett városa a franciaországi CarcassonneForrás: Manuel Cohen/Manuel Cohen/Manuel Cohen

 

4. Cartagena, Kolumbia

Cartagena Kolumbia ötödik legnagyobb városa. Fallal övezett óvárosát és erődjét az UNESCO 1984-ben a kulturális világörökség részévé nyilvánította. Cartagena rendelkezik a legkiterjedtebb erődítménnyel Dél-Amerikában.

Lufiárus a kolumbiai Cartagena városfalának tövében. A fal tetején meg a turistákForrás: AFP/Joaquin Sarmiento

 

5. Dubrovnik, Horvátország

Dubrovnik óvárosát hatalmas, monumentális várfal veszi körbe. Többször megvédte a mögötte élő lakosságot, mindez több évszázados békés életet jelentett az ott élőknek. Pontosan 2 kilométer hosszú. A legmagasabb pontján 25 méter magas. Ez Európa egyik legnagyobb és legszebb állapotban megmaradt erődítménye.

A világörökség részeként számontartott Dubrovnik és annak 2 kilométeres várfala az Adriai-tenger felől fotózvaForrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

 

6. Harar, Etiópia

Nur ibn Mujahid építtette a város máig álló, Jugolnak nevezett falait, amelyek 4 méter magasak voltak. A falak teljesen körbevették a várost, és öt kapu nyílt rajtuk. Ez az időszak volt Harar fénykora, amikor virágzott a kultúra, a kereskedelem, a kézműipar. Harar urai saját pénzt is verettek, ezzel is növelve a város jelentőségét.

Az etiópiai Hararban anya és gyermeke sétált át a várfalba épített kapu alattForrás: hemis.fr/LEROY Francis / hemis.fr/Leroy Francis

 

7. Jeruzsálem, Izrael

A Jeruzsálem óvárosát körülvevő fal kerülete 4 kilométer. A Sion hegyén lévő ősi városfal akkor tűnt el, amikor a bizánci időkben megépítettek egy hasonló kőfalat. Utóbbi csaknem pontosan követte az ősi városfal nyomvonalát. Jeruzsálem ősi városfalát a 19. században brit régészek fedezték fel.

Jeruzsálem városfala napnyugtakorForrás: ONLY FRANCE/WOJTEK BUSS / ONLYWORLD.NET/Wojtek Buss

 

8. Icsan-Kala (Khíva), Üzbegisztán

Az európaiak számára szinte ismeretlen Khíva városáról 1863-ban Vámbéry Ármin készített leírásokat. A 7-8 méter magas falakkal körbekerített Icsan-Kala városrészben az iszlám világ egyik legérintetlenebb társadalmát találta meg a magyar utazó. A több mint 2 kilométer hosszú fallal körbeölelt Icsan-Kala az iszlám világ egyik legszebben megőrzött középkori építészeti remeke. A falakon belüli teljes terület az UNESCO világörökségi védelme alatt áll.

Kevesebben ismerik az üzbegisztáni Khiva városát, ahol ez a fal emelkedikForrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

 

9. Nymburk, Csehország

A város, ahol Bohumil Hrabal is élt, impozáns városfalával mindenképpen az egyik legszebb csehországi települések közé sorolható. Az Elba partján létrejött várost a 14. században épült várfal védte. Ezen hat bástya emelkedett, körülötte pedig kettős árkot ástak. Ez Csehország egyik legépebben megmaradt városfala.

A csehországi Nymburk városfala, amely egész Csehország legszebb ilyen építményeForrás: Wikipedia

 

10. Óbidos, Portugália

A portugáliai Óbidosban épen megmaradtak a középkori várfalak, amelyek a városka melletti dombtetőre is felfutnak. A várfalon helyenként hatalmas bástyák emelkednek. A turisták pedig a falon sétálgatva gyönyörködhetnek a csodálatos fekvésű Óbidos látványában.

A portugáliai Óbidos városát körbevevő falForrás: Photononstop/Photononstop/Daničle Schneider

 

11. Pingyao, Kína

Pingyao a középkorban a kereskedelemből, majd az első bankhálózat felállításából gazdagodott meg. Az épületek a régi városfalon belül még mindig erről az időről tanúskodnak. A hatalmas fal, amelyen 6 főkapu és 72 őrtorony található, körbezárja az óvárost. 2004-ben a déli fal egy része leomlott, de helyreállították. 

A kínai Pingyao városának várfala egy téli naponForrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Liang Shengren

 

12. Taroudant, Marokkó

Taroudant berber település, ahol Marokkó legjobb állapotban fennmaradt városfalai emelkednek. A kisváros beceneve: Marrakesh Nagymamája. Tényleg olyan, mintha kicsinyített mása lenne a szintén fallal körülvett Marrakeshnek. A falakat a 16. században építették. Taroudant vásárváros, két főtere mellett nyitott piac működik.

Egy várfal Észak-Afrikából, a marokkói Taroudant városábólForrás: Photononstop/Photononstop/Nicolas Thibaut

 

13. Toledo, Spanyolország

Toledo története a római időkre nyúlik vissza. Ez volt a spanyol birodalom fővárosa egészen az 1500-as évekig, amikor a királyi bíróságot Madridba költöztették. Toledót három oldalról a Tajo folyó övezi, míg a negyedik oldalon két középkori városfal áll.

Az egykori spanyol főváros, Toledo városfala is lenyűgöző látványt nyújtForrás: Manuel Cohen/Manuel Cohen/Manuel Cohen

 

14. Veszprém, Magyarország

Veszprémben már csak egy része látható a várfalnak. Nem is veszi körbe a várost, hiszen a megyeszékhely házai az idők során jóval nagyobb területen épültek fel. Nekünk mégis az egyik legszebb várfallal rendelkező magyar város, amely így semmiképpen nem maradhatott ki ebből az összeállításból.

A veszprémi vár és az egykori várfal egy részletének látképeForrás: MTI/Földi Imre

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK