Amikor nyekken a térd, már késő

síbaleset, utazási biztosítás, síbiztosítás, hegyimentő
Vágólapra másolva!
Komoly fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években a téli sportot űzőknek szánt biztosítások. A szolgáltatók az igényeket felmérve egyre testhezállóbb termékekkel rukkoltak elő. A kínálat egyre nagyobb, igazából csak annyi biztos, hogy semmiképp sem érdemes biztosítás nélkül elindulni a lejtőkre.
Vágólapra másolva!

Néhány éve még rengeteg rémtörténetet lehetett hallani arról, mennyire ráfáztak a mezei utasbiztosítással rendelkező síelők egy-egy kisebb balesetre is. Akkor azonban még nem igazán voltak kifejezetten téli sportokra kifejlesztett módozatok. Általában a legdrágább utasbiztosítási konstrukciók, vagy azok speciális kiegészítései voltak csak alkalmasak a síelők igényeinek kielégítésére.

Ez teljesen megváltozott. Ma már szinte az összes nagy biztosító kifejlesztette a kifejezetten síelőknek, illetve snowbordozóknak szánt módozatokat (nincs különbség, ugyanaz a biztosítás jó síelésre és a snowboardra), melyek egy egyszerű utasbiztosításnál általában csak 20-30 százalékkal drágábbak. A síbiztosítások között is választhatók kevesebb és több szolgáltatást nyújtók, illetve alacsonyabb és magasabb limittel rendelkezők. Az olcsóbbak már napi 3-400 forinttól elérhetők, de egy kedvező árú, teljes körű konstrukció díja sem közelíti meg a napi ezer forintot.

El kell felejteni az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

Síelésnél helyből felejtős az a hozzáállás, hogy uniós polgárként alapból rendelkezésünkre áll az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK), amellyel ingyen ellátnak valamelyik kórházban. Erről jobb nem akkor morfondírozni, amikor törött lábbal fekszünk a tepsiben, a helikopter pedig a legközelebbi kórházba felé visz, mely történetesen magánkórház, és nem fogadja el a kártyát. De akkor melyek is a legfontosabb speciális szolgáltatásai egy síbiztosításnak?

Forrás: AFP/Raymond Roig

Először is a szános vagy helikopteres mentés. Bárhol kerülünk bajba a sípályán, bármilyen szállítási módra van szükségünk, a biztosító téríti a kórházba szállításunk költségét. Ez biztosítás nélkül akár millió forintos tétel is lehet, fontos azonban, hogy mindenképp a pályán legyünk. Aki letér, például szűzhavazik, rögtön kizárhatja magát a térítésből, mivel azt a kockázatot már általában nem fedezi egy átlagos síbiztosítás.

Természetesen az alap síbiztosítás is téríti a kórházi ellátás költségét, innentől viszont érdemes nagyon figyelni. Van még jó néhány fontos dolog, amelyre mindenképp jó, ha kiterjed a biztosítás, de a következők közül már nem mindegyiket tartalmazzák a legolcsóbb konstrukciók.

Ezekre érdemes odafigyelni

Itt van rögtön a felszerelés biztosítása, majd - ami talán a legdrágább mulatság lehet, ha kimarad - a felelősségbiztosítás. Ez a másnak okozott kárra nyújt fedezetet. Ha például valakinek nekirongyolunk a pályán, aki megsérül, és kiesik a munkából, nagyon húzós kártérítést akaszthat a nyakunkba. Ha síbiztosításunk tartalmazza a felelősségbiztosítást, akkor a másnak kifizetendő összeget is a biztosítónk állja.

Fontos, hogy a sérült, illetve családja, sőt az autója hazaszállítása is benne legyen a biztosításban. Különösen kellemetlen például, ha apuka térde nyekken, de egyedül ő tud vezetni.

Forrás: AFP/Christian Arnal

A jobb biztosítások tartalmazzák a tolmácsszolgáltatást is. A biztosító szükség esetén azonnal előkerít olyan szakembert, aki az adott ország kórházi vagy mentőszemélyzetével kommunikálni tud. Szintén tartalmazhatja a biztosítás a bebukott bérletből megmaradó összeg visszatérítését, bár ez messze nem akkora tétel, mint amelyet például az elmaradt felelősségbiztosítással bukhatunk.

A magasabb szolgáltatást nyújtó konstrukciók tartalmazzák jellemzően a jogvédelmi biztosítást, és érdemes külön figyelni az autós asszisztencia meglétére. Utóbbi minden út közben történt gondra (baleset, lerobbanás) segítséget nyújt.

Fontos tudni, hogy a síbiztosítások alapból csak a sípályán bekövetkezett balesetre terjednek ki. Ha valaki például út közben, az autópálya-pihenőnél hasal el a jégen, arra már nem fizetnek.

A választásnál nagyon fontos megnézni a térítési limiteket. Ötmilló forint alatt nincs értelme, de aki teljesen biztonságban akarja érezni magát, inkább a 10 milliósból válasszon.

Forrás: AFP/Christian Arnal

Az elmúlt évek fejlesztései nyomán már nem feltétlenül kell egy nappal az indulás előtt megkötni a biztosítást, pár perccel indulás előtt is van rá lehetőség. Az a szabály azonban nem változott, hogy mindenképp Magyarországon kell tartózkodni a szerződéskötéskor.

Az online biztosításközvetítők oldalain természetesen könnyen megköthetők a síbiztosítások is, ezeken azonban lényegében semmilyen előzetes információ nincs arról, hogy mire is érdemes figyelni, csak a tarifálás után láthatja az ügyfél, hogy egy-egy konstrukció milyen szolgáltatást nyújt. Az online alkuszoknál jól látszik, hogy az utazási biztosításokon belül helyezik el a síbiztosításokat, sok olyan konstrukciót kínálnak, amely eleve utazási biztosítás, kiegészítve a síelőknek fontos dolgokkal.

Az egyes biztosítók weblapján bőségesebb az információ, de persze szűk a kínálat, mindenki a saját termékét értékesíti. Viszont a speciális síbiztosításokra külön hangsúlyt fektetnek.

Összességében az alapinformációk ismeretében fél óránál nem tart tovább kiválasztani, majd online megkötni a szükségleteinknek és a pénztárcánknak legmegfelelőbb síbiztosítást, ennyit pedig mindenképp érdemes rászánni az indulás előtt.