Gyógyfürdők, ahol nemcsak ázni lehet

Termálfürdők az Alföldön,
Demjén Termál Völgy
Vágólapra másolva!
Azok az idők már régen elmúltak, amikor a hazai gyógyfürdők unalmas helyek voltak sakkozó bácsikkal és furcsa terápiákkal. A fürdőhelyek a gyógyászat mellett egyre több és magasabb színvonalú wellness-szolgáltatást is nyújtanak. Éjszakai wellness, ugrómedence és menedzser masszázs az alföldi és észak-magyarországi fürdőkben.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
A demjéni gyógyvizet csak 2006-ben fedezték fel

Magyarország termálvízkészlete az ötödik leggazdagabb a világon. Bár az 1300 nyilvántartott hévízkút nagy részét ki sem használjuk, így is rengeteg helyen találunk valamilyen gyógyvizet, és erre épült fürdőt. Az egyre több és egyre magasabb színvonalú szolgáltatásnak köszönhetően a fürdőhelyekre ma már nemcsak a gyógyulásra vágyók utaznak, a wellnesst kulturális programokkal, borkóstolással is össze lehet kötni.

Köpölyözés kávémasszázzsal
Mórahalom Szegedtől 20, az M5-ös autópályától mindössze 10 km-re található. Az első termálkutat - amely a Pannon őstenger üledékrétegeiből nyeri a vizét - 1960-ban fúrták, 2007-ben pedig elkészült az új, 67,5 °C-os gyógyvizet adó kút is. (Ez utóbbi a hőmérsékletének köszönhetően a teljes komplexum fűtését is ellátja.) A gyógyvíz kopásos és gyulladásos ízületi, illetve gerincbetegségek, izomreuma, valamint nőgyógyászati megbetegedések kezelésére szolgál.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az egykori néhány medencés Erzsébet Gyógyfürdő igazi komplexummá nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben: nyáron 21, télen 16 medence áll a vendégek rendelkezésére, a szaunaparkban 11 szauna és egy relax medencetér található. Építettek egy baba-mamabarát fürdőszárnyat is, bébipancsolóval és speciálisan gyerekeknek kialakított élményfürdővel. Aki ízületi problémával érkezik, kb. 30-féle gyógyászati kezelés közül választhat, aki pedig feltöltődni és szépülni akar, a már alapnak számító terápiák mellett kérhet kávémasszázst, a bevállalósabb vendégek pedig kipróbálhatják a gumiköpölyös vákuummasszázst is.

A fürdő mellett a település is sokat fejlődött az elmúlt években. Felépült egy négycsillagos wellnesshotel, készül a lovaspark; aki pedig unja a pancsolást, megnézheti a közeli bivalyrezervátumot, sárkányhajózhat, vagy közelebbi ismeretséget köthet a homoki borokkal.

Ugrómedence és éjszakai fürdőzés
A demjéni gyógyvizet csak 2006-ban fedezték fel, a víz mára öt különböző hőfokú kültéri, két beltéri gyógyvizes medencét táplál a római hangulatú Termálfürdőben. Az Aquapark nyáron komoly konkurenciát jelent a szomszédos Egerszalóknak a gumikarikás raftinggal, kamikaze és osztott pályás csúszdával, a bátrabbaknak pedig azt ajánljuk, hogy semmiképp ne hagyják ki az ugrómedencét, ahol három különböző magasságból lehet ugrani 4,5 m vízmélységbe. Szombatonként beach partikat rendeznek.

A demjéni víz reumára, csontritkulásra, köszvényre is ajánlott. A növekvő igények miatt egy négycsillagos szállodát is felépítettek a Termálvölgyben, a Hotel Cascade Resort & Spa nyár végétől fogad vendégeket, jövőre pedig elkészül a Termál Barlangfürdő is.

Egy további érv Demjén mellett, hogy a fürdőben csak hajnali 2-kor van záróra. Egy éjszakai fürdőzés csillagnézéssel vagy gyertyafénnyel az egyik legromantikusabb nyári program, nincs az az elfelejtett születésnap, évforduló vagy más férfiak által elkövetett főbűn, amit egy ilyen hétvégével ne lehetne elsimítani. A fürdő egyébként télen is nyitva tart, ha valakinek akkor lenne aktuális a dolog.

Forrás: MTI/Manek Attila
Ugrás a 4,5 méter mély vízbe

Méteres hullámok a medencében
A gyulai Várfürdőt sokan az ország legszebb fürdőkomplexumának tartják, az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros parkjában található. Nem könnyű eldönteni, hogy melyik medence felé vegyük az irányt, a strandfürdőben egy csúszdás medence, egy 25 és egy 50 méteres uszoda és egy fedett élménymedence közül kell választani, ehhez jön még a hullámmedence, ahol közel 1 méteres hullámok képződnek. A 10 éven aluli vendégek valószínűleg a 400 négyzetméteres vízi játszótéren töltik az időt, így a család többi tagjának lesz ideje kipróbálni a szaunaparkot és a koktélbárt. (A szaunaparkba áprilistól sajnos külön jegyet kell venni). A Gyógyfürdő részlegben gyógyuszoda is van, ezenkívül különféle, dögönyözésre alkalmas elemekkel ellátott medencékben lehet regenerálódni.

A Beauty Masszázs Szalonban 40-féle kezeléssel lehet szépülni, a stresszes munkakörben dolgozókat a "menedzser masszázs", a szimplán kimerült családanyákat a különféle regeneráló, fáradtságűző masszázstípusok frissítik fel.

Forrás: Gyulai Várfürdő Kft.
Az új családi wellnessrészlegben sok csúszda lesz

A fürdő jövőre egy fedett élménykomplexummal is bővül. A hangsúly a gyógyvíz helyett a családi wellness-en és a csúszdákon lesz. De ahogy már korábban megírtuk, Gyula nemcsak a fürdőzésről szól, a város környéke is rengeteg programlehetőséget tartogat, a közeli Szanazugban evezni és mocsárjárón száguldozni is lehet.

Fürdés vörösborban
A Makó mellett kanyargó Maros lerakódott iszapjának és az itt feltörő forrásoknak a gyógyhatását már régóta ismerték a helyiek, de eddig nem igazán használták ki ezt a természeti kincset. A Hagymatikum 2012 januárjában nyílt meg, az organikus építészet jegyében készült fürdőkomplexum 3,6 milliárd forintos beruházás eredménye. A különböző fantázianevekkel ellátott medencék kialakításánál minden korosztályra gondoltak: kültéri és beltéri bébipancsoló, a tanuszoda és a gyógymedencék mellett "sakkmedence" is készült, a közepén S alakú pulttal. (A cikk elején említett sakkozó bácsik tehát továbbra is célcsoportot jelentenek).

Forrás: MTI/Rosta Tibor
A Hagymatikum belső tere

A wellness-szolgáltatások közül talán a vörösboros fürdő a legizgalmasabb. A vízbe vörösbort és szőlőkivonatot tartalmazó fürdőolajat kevernek, ettől a koktéltól állítólag rugalmasabb, fiatalosabb marad a bőr, a narancsbőr pedig szelídül.

Piros pont, hogy azokra is gondolnak, akik nem szeretnek egész nap medencéről medencére vándorolni, és akiknek a szaunázás sem jelent izgalmas programot. Aki megunta a fürdőzést, a Nyugi bár játéktermében csocsózhat, pingpongozhat és biliárdozhat, amíg a család vagy a társaság többi tagja eleget ázott.