Marhanyak és uborkafröccs-hol együnk a Balatonnál?

stég, Kővirág Panzió, balaton, gasztronómia, kővirág, köveskál
Vágólapra másolva!
A balatoni vendéglátóhelyek sajnos még mindig elég sok kockázatot tartogatnak a kevésbé felkészült nyaralóknak. Mi ezért azt tanácsoljuk, ha megéhezik, ne álljon meg az első csárdánál, inkább nézzen utána, milyen helyeket ajánlanak a fórumok vagy az étteremkalauzok! Egy kis segítség következik a választáshoz. 
Vágólapra másolva!

Kővirág Panzió és étterem, Köveskál

Egyre többen cserélik a partközeli nyüzsgést csendes falusi nyugalomra, 5-15 km-re a Balatontól. Jó hír azoknak, akik a Káli-medencében nyaralnak, hogy két olyan éttermet is kipróbálhatnak, ahol olyan helyi alapanyagokon alapuló, igényes menüt találnak, amelyek még a legszigorúbb gasztrokritikusokat is dicsérő szavakra késztetik. A Kővirág Panzió éttermében minden héten új a kínálat. Az idei szezon újdonságai között olyan fogásokat találunk, mint a bőrös fogasfilé spenótos rizottóval, vagy a házi szilvalekvárral készült kukoricamálé, tudtuk meg Mészáros Györgytől, a panzió tulajdonosától. Nagy sláger még a hideg kapros uborkaleves, a kovászos uborkalével feltuningolt Újházy-fröccs, vagy a szürkeharcsa-pörkölt túrós csuszával. Pettenkoffer Viki, a közeli kecskesajtos, pedig kifejezetten a Kővirágnak készít kecskesajt-mozzarellát. Hétköznap 17-22 óráig, hétvégén 12-22 óráig tartanak nyitva. A 60 fős kerthelyiség gyorsan megtelik, ezért érdemes asztalt foglalni.

Forrás: Kővirág Panzió
Forrás: Kővirág Panzió

Kali Art Inn, Köveskál

A négycsillagos szálláshely a 19. századi magyar konyhaművészetből merít ihletet, kínálatában a helyi alapanyagokra épít. Olyan kevésbé ismert hozzávalókkal lehet barátkozni, mint a marhanyak, vagy a gida - ez utóbbi jelenleg még két hétig lesz a menüben, ugyanis az állatok ezt követően már hivatalosan is elérik a "kecske" kort. Gál Attila, séf az "újat" képviseli a konyhán, Erzsike, a szakácsnő pedig a több évtizedes tapasztalatot és tradíciókat. Így születnek olyan ételek, mint a lecsókrémleves, a marhanyakpecsenye gerslirizottóval, vagy a "remegős" túrótorta, amelyet a szezonalitás jegyében mindig más öntettel szolgálnak fel. A négyfogásos vacsoramenü 6000 Ft-ba kerül, 5-10 éves gyerekeknek féláron adják. Hétköznap csak este 7-kor nyitnak, előre kell asztalt foglalni, mert a szálloda vendégei is itt vacsoráznak a legtöbbször.

Mala Garden, Siófok

A balatoni panoráma és a távol-keleti dizájn mellett az étterem vonzereje a sokszínű kínálat. Magyaros, thai és mediterrán ételek is vannak az étlapon, a balatoni, villányi és tokaji borokból egy pohárral is lehet kérni. Szombat esténként júliusban és augusztusban DJ-k és konga show-k dobják fel a hangulatot.

Chateau Visz, Visz/Berencsepuszta

Csúcsgasztronómia az M7-es autópályától 10 km-re egy ötcsillagos kastély éttermében. A hely nemcsak a régió, hanem az ország egyik legjobb étterme is. A fogásokban a klasszikus magyar ízvilág, a francia szakácsművészet találkozik Ázsia fűszereivel és az új mediterrán konyhával, júliustól az új konyhafőnök, Huszák Zoltán tolmácsolásában. Az étterem nyáron minden nap 12 és 14 óra között, illetve 19 és 21.30 között tart nyitva. Étlap nincs, a vendégek egy naponta változó, 7 fogásos menüből választhatnak tetszés szerint 3-7 fogást. Néhány példa: karalábé hableves, galambmell medvehagymás rizottóval, földimogyoró créme brulée eperrel és bodzával.

Kistücsök, Balatonszemes

A kötelező gasztronómiai úti cél. A Kistücsök kovászosuborka-levese vagy harcsapaprikása nélkül nincs igazi balatoni nyaralás. A regionális ízek mellett húsmentes fogásokat is kínálnak, a borpincében pedig több mint 300-féle bor várja, hogy összekóstolják valamivel.

Forrás: MTI/Varga György
Forrás: MTI/Varga György

2010-ben a Kistücsök az Év étterme versenyben bekerült a Top 10-be (Dining Guide)

Bakos Attila Családi Kisvendéglője, Szigliget

Egy hagyományos magyar ételeket kínáló étterem is tud meglepetéseket okozni. Ilyen a Bakos Vendéglőben a szegfűgombás krumplileves vagy a sóska erőleves, amit "padlásról akasztott sonkával" szolgálnak fel. A standard étlap mellett mindig van egy tábla a napi ajánlattal, ezenkívül az ún. "kottából" is lehet válogatni, ha a szezonális ajánlatra vagyunk kíváncsiak, hívta fel figyelmünket Bakos Attila. És ha már Balaton, akkor a halászlé sem hiányozhat a felhozatalból: lehet kérni pontyból, harcsából, vegyesen, belsőségekkel vagy belsőségek nélkül. A csalános csirkemell helyi specialitás, és ez az a hely, ahol senki nem fog megbotránkozni, ha a vendég rántott húst akar. Az étterem egész évben nyitva tart, 12-22 óráig.

Chianti, Veszprém - Mediterrán konyha, helyi alapanyagok

A Veszprém kertvárosának közelében található étterem 2009. szeptemberében újult meg, az új koncepció egy mediterrán, de nem tipikusan olasz konyha, amely magyar alapanyagokat is beépített a menüjébe. A tulajdonosok nem bízták a dolgot a véletlenre, Ruprecht Lászlót, a számos elismert étterem nyitásánál közreműködő kreatív séfet kérték fel gasztronómiai tanácsadónak. Az étlapon a tészták és a pizzák mellett olyan fogások is szerepelnek, mint a "zöldborsókrémleves füstölt rákkal és tejhabbal" vagy a "vaddisznópofa fehérborban párolva, vajas karalábéval, gyömbéres hagymapürén". Balatoni halak nincsenek, viszont a borválaszték önmagában is megér egy kiruccanást. Minden nap nyitva 11.30-tól 23 óráig, szombaton és vasárnap éjfélig.

Villa Medici, Veszprém

A Betekints-völgyi villához két étterem is tartozik. A Nosztalgia kisvendéglő hagyományos magyar ételeket kínál, alacsonyabb árfekvéssel, a Villa Medici pedig a fine dining-ot képviseli. Az olasz és francia ízek mellett tradicionális magyar fogások is vannak az étlapon, persze egészen izgalmas tolmácsolásban. Csak egy példa: banánlevélben gőzölt pisztrángfilé karfiolpürével és jázminrizzsel, csillagánizs mártással. Dress code van, a sort és a vietnami papucs nem tartozik az elfogadott öltözékek közé.