Innen a legszebb a Balaton

balaton, kilátó, badacsony, tihany, gyenesdiás, túra, Badacsonytomaj, Badacsony kilátó
Vágólapra másolva!
A déli partról már az eleve csodás panorámát is lehet tovább fokozni, ha a legnépszerűbb magaslatokról szemléljük a helyet. Kilátók, várak, dombok és hegyek, ahová érdemes felkapaszkodni.
Vágólapra másolva!

A legújabb
A Tapolcai-medencét a legmagasabb vulkanikus hegyéről, a 438 méteres Badacsonyról is érdemes megnézni. A kirándulók tavaly nem gyönyörködhettek a látványban, ugyanis az eredetileg az 1960-as években épített Kisfaludy Sándor kilátót teljesen lebontották. Bár az új építmény már 2011 novemberében elkészült, a kivitelező a kifizetések csúszása miatt lezárta a helyet. A június 19-én megnyílt új, 18 méter magas kilátót könnyű megközelíteni, a csúcsról pedig az összes tanúhegy, a legendás Rózsakő (egy különálló bazalttömb) és a Balaton déli partja is látható. A beruházás keretében felújították az építményhez vezető három turistaútvonalat, a kilátópontok védőkorlátait kicserélték, és felújították a tűzrakó helyeket, asztalokat és padokat.

Forrás: MTI/Varga György

Napfelkeltékhez ajánlott
A Káli-medence egyik legszebb bazaltkúpja a 363 méter magas Fekete-hegy. Szentbékkálláról egy háromnegyed órás sétával lehet megközelíteni a kék jelzésen, a végén egy kicsit komolyabb emelkedőkkel. A hegy háromszintes, felújított kilátóját Eötvös Károlyról nevezték el. Tiszta időben szinte az egész Balaton és a teljes Káli-medence belátható, de aki igazán elszánt, napfelkeltére érkezik.

Ha elég a balatonfüredi pörgésből
A Jókai kilátó a balatonfüredi Tamás-hegy tetején áll, a Lóczy barlangtól a zöld jelzést követve juthat fel ide. A 317 méter magasan lévő csúcsról a Tihanyi-félsziget panorámája is látható. Visszafelé megéri útba ejteni az Aranyember Útja Tanösvényt, ahol Jókai hőseiről elnevezett padokon lehet kipihenni a fáradalmakat.

Alsóörsön két helyről is érdemes megnézni a Balaton panorámáját. Az ún. török ház, Magyarország legrégebbi, gótikus udvarházának telkéről a Balaton keleti medencéjét és a Tihanyi-félszigetet lehet látni. A 15. században épült udvarház egyébként kiállítások, kulturális rendezvények és esküvők helyszíne is. A csaknem 300 méter magas Csere-hegyi kilátó vörös homokkőből épült 1935-ben, a Bakony és a Somogyi-dombság is látszik innen.

Tihanyi-félsziget szemből
Zamárdiban a Kőhegy az a pont, ahonnan a Tihanyi-félsziget a legjobban látható, legalábbis szemből. A milleniumi kilátó ideális menekülési útvonal, ha egy kicsit sok volt a nyüzsgésből és a strandolásból. A helyet a kelták és a rómaiak is kinézték maguknak annak idején, a régészek egykori villák nyomaira bukkantak a hegy nyugati részén.

Forrás: MTI/Török Tünde

A balatonboglári Gömbkilátót 2008-ban bezárták, mert életveszélyesnek nyilvánították. Felújítását 2010-ben kezdték meg, és a tervek szerint az ipartörténeti műemlék az idén már újra látogatható lesz. Bár a nyaralótulajdonosok egy része erősen támadta a beruházást, 600 méteres bobpálya, kalandpark és színpad is épül a közelben.

Várak és magaslatok
Nemcsak a kiépített kilátókon fogad minket mesés panoráma, gyakorlatilag a régió bármelyik magaslatán elénk táruló látvány fényképezőgépért kiált. Tihanyban a legnépszerűbb kilátópont az a vulkáni magaslat, ahol a bencés apátsági templom található, és ide sorolható a 13. században épült szigligeti vár is. Ez utóbbi panorámája egyébként IV. Bélának is annyira megtetszett, hogy visszavette a várat a pannonhalmi apátságtól.

A tapolcai-medence vulkanikus kúpjai, pl. a Szent György-hegy vagy a Csobánc megmászása után is csodás kilátás a jutalmunk. A balatonkesei magaspartról hosszában láthatunk a tóra, párás időben ezért kicsit olyan, mintha egy tenger panorámájában gyönyörködnénk. Itt van egyébként a Balaton legszebb kilátással megáldott bicikliútja is.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Fonyódon strandolni eleve olyan, mintha egy kilátóba váltottunk volna jegyet, hiszen az egész északi part belátható, a panoráma csúcsát pedig a Tapolcai-medence vulkanikus hegyei adják. Az esztétikai élményt fokozhatjuk, ha mindezt a 207 méteres Sipos-hegyről vagy a 233 méteres Várhegyről nézzük.