Nyaralt már a Tisza-tónál?

Nyaralás a Tisza-tónál, fürdőző fiú a kiskörei strandon
Vágólapra másolva!
Fogadjunk, hogy tízből kilencen nemmel válaszolnak erre a kérdésre. A magyarok nagy részének ugyanis kizárólag a Balaton ugrik be, ha belföldi nyaralásra és pancsolásra gondol (na jó, esetleg a Velencei tó), aztán vége a listának. Tessék észbe kapni, van még itthon más klassz hely is! 
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Mészáros János

Jó, mentségül persze felhozhatjuk, hogy a Balaton, meg a Velencei tó már több ezer éve itt van nekünk, a Tisza-tó meg csak pár évtizede létezik, mégis kár volna csukott szemmel elmenni egy ilyen tuti üdülőhely mellett, ami ráadásul az ország minden területéről villámgyorsan megközelíthető, és egy csomó különleges örömmel szolgál mindenkinek.

Strand, strand, strand!
Kezdjük először is a legtriviálisabb dologgal, amit egy tó nyújthat az ide látogatóknak: a fürdőhelyekkel. Nos, a Tisza-tavon rengeteg első osztályú strand van, vegyük rögtön a legnagyobbat, az abádszalókit, ami 1 kilométeres partszakaszon várja a fiatalokat egy rakás szórakozóhellyel, jet-skivel meg csúszdával. A másik tuti befutó a tiszafüredi szabadvízi strand, ahova ráadásul ingyen lehet bemenni, csak a parkolás fizetős.
Ha gyerekekkel érkezünk, Poroszlóra menjünk, ott sekély, hamar felmelegedő vizet találunk, ami ideális pacsázóhely a kisebbeknek, a kiskörei strand pedig közel van a kempinghez, és jókora füves placcon fekszik, ami szintén ideális a gyerekeseknek (plusz állítólag a kiskörei lángosnak messze földön nincs párja!). De van még Sarudon és Tiszanánán is szabadvízi strand, állítólag mindkettő megér egy próbát.

Sport, mámor, vízibanán
Persze rengetegen vannak, akik még a vízparton sem férnek a bőrükbe, és mindenáron nyüzsögnének-zsezsegnének. Hát nekik van egy jó hírünk, ugyanis a Tisza-tó az egyetlen olyan európai tó, ahol a motoros vízisportok (azaz a zajosan berregő jet-ski és vizisí is) engedélyezettek. Kedves sportos olvasóink, itt tehát a csodálatos alkalom, lehet gépre pattanni, és cikázni fel-alá a Tisza-tó fodros vízfelszínén. Mindezt viszonylag visszafogott árakon tehetjük, ugyanis például Abádszalókon már 4000 forintért lehet Jet-skízni, és tíz perc vízibanánért is csak 1500 forintot gombolnak le az emberről. Akit a vízibob, vízibicikli és strandkajak árak is izgatnak, az mindenképp kattintson ide!

Forrás: MTI/Mészáros János

Ho-ho-ho-horgászni is lehet!
Nyilván jó messze a jet ski ricsajától, de remek pecahelyek is vannak a Tisza-tavon. Ráadásul a nyár egyik fő horgászati attrakciója a küsz-ívás, ugyanis amikor a sokezernyi kis szerencsétlen sneci azzal van elfoglalva, hogy buzgón ikrát rakjon és szaporodjon, a gaz ragadozók (harcsa, süllő, balin) mind megjelennek, és szokásukhoz híven ragadoznak. Na ilyenkor jön el a Tisza-tó legfőbb ragadozója, a pecás, ő ugyanis remekül harcsázhat, süllőzhet, balinozhat ilyenkor. Ráadásul állítólag júliusban már teljes gőzzel lehet pontyozni, és a sűrű sulyommezőknél compók, keszegek, harcsák is a horogra akadnak.

A természet lágy öle
Persze nemcsak a megrögzött sportolók, horgászok meg strandolók érezhetik jól magukat a Tisza-tónál, de még a visszahúzódóbb, Gerald Durrel-i amatőr természetbúvárok is találnak kedvükre való elfoglaltságot. Ugyanis a tavon, noha alig több mint 30 éve létezik, máris rengetegféle vadmadár talált menedéket. Sőt, Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban idén tavasszal avatták fel Európa legnagyobb édesvízi akváriumát, a mintegy egymillió literes csodát, ahol még talán 3 méterre nőtt vizákat is láthatunk.

Forrás: MTI/Cseke Csilla

Hol száljunk meg?
Végül adja magát a kérdés, hogy hol lehet megszállni a Tisza tó partján. Jó hírünk van: szinte minden parti településen van kemping, nevesül Poroszlón, Sarudon, Tiszafüreden, Abádszalókon, Szabicson, Tiszaörvényen és így tovább, de ugyanez elmondható a panziókról is. Az árak is egész barátságosak, kempinget már 500 forinttól találhatunk per fő, és a szobaárak is a viszonylag elfogadható 3000-4000 forintos napi ár magasságából indulnak. Rajta tehát, kedves olvasó, ne tétovázzon, inkább merjen újítani: a sok balatonozás után érdemes a Tisza-tavat is meglátogatni. Például idén nyáron!