Még mindig divat az aquazorbing

Aquazorbing, stég, belülről hajtható gömb a vízben
Vágólapra másolva!
Évről-évre egyre több balatoni településen népszerű az aquazorbing, más néven Water Ball, amely átlátszó vastag PVC-ből készült, és olyan, mint egy óriás cipzáras strandlabda. A legtöbb balatoni strandon a gyerekek gumimedencében próbálhatják ki, de a Velencei-tó mélyebb partszakaszain egy vezetőkötél és segítség mellett akár a nyílt vízen is járhatunk vele 5 percig ezer forintért.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/Arne Dedert

Gazdájának nincs más teendője, csak bebújik a nyíláson, miközben segítője kintről légbefúvóval felfújja a gömböt. Ezután már csak egy cipzárnyi mozdulat választja el a vízen járástól, hiszen ez a masina a vízfelszínen gurulva biztosít haladást számunkra. De még tó sem szükséges feltétlenül e különös vízi járgány használatához, hiszen egy kisebb medencében "vízilabdázni" is hatalmas kikapcsolódás. Nem csak mókás mozdulatok megtételére alkalmas, de relaxációhoz is tökéletes, és még a ruhát sem szükséges levenni hozzá, mert nem leszünk nedves a végére.

Folyamatos felügyeletet igényel, mélyvízben pedig biztonsági okokból csak az úszni tudókat engedik a labdába, kb. 30 percre elegendő levegőt fújnak bele, de csak néhány perces időtartamra szokták használatát engedélyezni. Általában 5 perc vízen járásért 1000 forintot kérnek el.