Kiderült, a legjobb balatoni strandok fizetősek

Balaton, meleg víz, Zamárdi, Balatonfüred, strand, fürdés, tó
Vágólapra másolva!
Megvannak a balatoni strandok 2012-es osztályzatai. A fürdőzők idén is átlagosan jó minősítést adtak a balatoni strandok szolgáltatásaira, de a legjobbnak a füredi Kisfaludy strandot találták. A strandolók értékelték a zöldterületek fejlesztését, a tisztább illemhelyeket, de a vizek állapotát, az úszási és a parkolási lehetőségeket lepontozták. A tíz legjobb minősítést elnyerő fürdőhely a szárszói szabadstrandot kivéve mind fizetős.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Győrffy Árpád, a balatontipp.hu portál szerkesztője hírlevélben számolt be a balatoni strandokat bemutató oldal idei szezonban végzett felmérésének eredményéről.

A Balatontipp.hu 2008 óta minden évben megrendezi a strandosztályozást, hogy a strandolók mondhassák meg, milyennek értékelik a fürdőket, így ezzel is segítenek másoknak a választásban. Az idei strandértékelő akciójába az idén 2566, a többszöri voksolás megakadályozása érdekében saját adatait is megadó személy kapcsolódott be. A honlap működtetői csak azoknak a strandoknak az eredményét hozzák nyilvánosságra, amelyeket minimum 35-en minősítettek. Ennek a kritériumnak 29 strand felelt meg.

A parkolást, a víz állapotát és az úszási lehetőséget lepontozták
A szavazóknak a szolgáltatásokat tíz témakörben kellett pontozniuk 1 és 5 érték között, külön a víz, a part, a strand , az illemhelyek állapotát, és külön a parkolási lehetőségeket vagy a vendéglátás színvonalát.

A minősítés alapján a strandok mindegyike elérte a 4-es osztályzatot, de a szolgáltatások esetében jelentős különbségek mutatkoztak. A legrosszabban, a korábbi évekhez hasonlóan, a parkolási lehetőséget értékelték a vendégek. Az alacsony vízszint és egyes strandok iszaposodása miatt több strandnál is romlottak a víz állapotára és az úszási lehetőségekre adott osztályzatok. A strandolók továbbra is nagyon pozitívan értékelték a strandok zöldterületeinek gondozásában, az illemhelyek tisztántartásában, a gyermekeknek és felnőtteknek biztosított játék-, illetve sportolási lehetőségek bővítésében mutatott üzemeltetői erőfeszítéseket.

A füredi Kisfaludy strand a legjobb
Az értékelt strandok összesített átlagjegye 4,33 lett, ami tényleg csak kevéssel marad el a tavalyi 4,4-es eredménytől. A legjobb eredményt, 4,66-os átlagosztályzattal a balatonfüredi Kisfaludy strand érte el, amely a tavalyi 6. helyről került az élre. A korábban kétszer is első helyen végző gyenesdiási Diási Játékstrand az idén csak második lett alig lemaradva 4,63-os átlaggal, a harmadik helyet pedig a tavalyi második helyezett, az alsóörsi községi strand nyerte el 4,61-es eredménnyel.

A tíz legjobb stand között található még a balatongyöröki községi (4,53), a balatonlellei Napfény (4,48), a csopaki községi (4,45), a szigligeti községi (4,45), a vonyarcvashegyi Lidó (4,43), a balatonszárszói Központi (4,42) és a balatonfüredi Esterházy strand (4,37). A tíz legjobb minősítést elnyerő fürdőhely a szárszói szabad strandot kivéve mind fizetős.

A Balatontipp.hu strandokat bemutató oldalain 2011 és 2012 augusztusa között volt lehetőség arra, hogy a fürdőzők az általuk ismert strandot 10 szempont alapján értékeljék.

A kategóriák az alábbiak voltak:
1. A víz és a meder állapota
2. A parti rész állapota, gondozottsága
3. Az illemhelyek, zuhanyzók, öltözők állapota
4. Úszás (mélyvíz távolsága, nagysága)
5. Játék, pancsolás lehetősége (piciknek)
6. Játék és sportolás lehetősége (nagyoknak)
7. Szolgáltatások bősége, színvonala
8. Parkolási lehetőség - ár, kényelem
9. A személyzet, kereskedők viselkedése
10. Összességében az ár-érték arány