Nem drágább a Balaton az Adriánál

Vágólapra másolva!
Leginkább az olcsó utazási lehetőségekről érdeklődtek olvasóink az [origo] Vendégszobájában, de szóba került az amerikai vízumkérdés is, vagy, hogy milyen biztosítást érdemes kötni külföldi utazás előtt. A kérdésekre Vas László utazási szakértő válaszolt.
Vágólapra másolva!

Sziasztok, üdvözlök mindenkit. Várom a kérdéseket a nyári utazásokkal kapcsolatban.

Tényleg drágább a Balaton, mint az Adria? (kismókus32)

- Ez egy nagy tévhit, ami néhány évvel ezelőtt látott napvilágot először. Igazság szerint a Balaton még mindig olcsóbb nyaralási lehetőséget kínál, mint Horvátország, bár kivételek természetesen vannak. Amiben Horvátország drágább lett az elmúlt években az az étkezés, és a magasabb kategóriájú szállások díjai. Apartmanok vannak olcsón, akár 60-70 euróért naponta, de ha a közlekedés és az étkezés költségeit is hozzáadjuk, akkor máris többet kell fizetnünk, mint a Balatonon.

Hova utazzon az, akinek kevés a pénze?(aszilard)

- Attól függ, mennyi az a kevés. 70-80 ezer forintból akár Bulgáriában, vagy Horvátországban is eltölthet egy hetet akár főszezonban is, de beleférhet egy városlátogató kirándulás is, feltéve, ha sikerül olcsó repülőjegyet szerezni.

Tudna olyan horvátországi üdülőhelyet ajánlani, ahová pici gyerekekkel is el lehet utazni (homokos tengerpart, nem túl nyüzsgős helyek)? (gombócka)

- Hagyományosan Rab szigetét tartják a gyerekes családok legkedveltebb célpontja, elsősorban a sok homokos strand miatt. Pag szigetét is nyugodt szívvel ajánlhatom, s bár itt aprókavicsos a tengerpart, van néhány kellemes, csendes üdülőfalu.

Szlovákiába menni olcsó dolog nem?!( c.ro)

- Szlovákia az utóbbi időben hatalmas fejlődésen ment keresztül, elég ha csak az egyre jobb minőségű sípályákra gondolunk. Ezzel együtt még mindig olcsóbb néhány divatos országnál, a Magas-Tátra pedig az egyik legszebb hely a világon.

Mikor a legolcsóbb a Karib-térségbe utazni? (orange)

- A Karib-térségbe is, de más távolabbi régióba is a mellék szezonokban a legolcsóbb az utazás. Ilyenkor bár kevesebb a repülőjárat, sokszor kifejezetten jó áron lehet hozzájutni egy-egy jegyhez. A konkrét kérdésnél maradva a Karib-térségbe nyáron, a hurrikán szezonban a legolcsóbb eljutni. Ez persze nem jelenti, hogy ilyenkor mindig rossz az idő, csak elfordulhatnak szelesebb napok.

Melyik helyek a legolcsóbbak????( c.ro)

- Ha külföldre készül, akkor Bulgáriát javasolnám, de a görög szigetekre is jó áron juthat el a last-minute akciókkal. Itthon a Tisza-tó a kedvencem.

Milyen kötelezettségeink vannak, mielőtt Ausztráliába mennénk nyaralni?(szszilv)

- Mindenek előtt a vízumot kell beszerezni. Turistavízumnak kell lennie egyszeri belépéssel. A repülőjegy vásárlást viszont csak a vízum megszerzése után szabad elkezdeni.

A vízumkérdést melyik ország kezeli "könnyebben" USA vagy Kanada?(ImAdél)

- Igazából mindkét országba meglehetősen körülményes a procedúra. Az utóbbi időben egyre többen kapják meg az amerikai vízumot.

Oroszországba kell vízum? Ha igen, mennyibe kerül?Igaz,hogy drága ott az élet ( szállás,étel,ital...)? (M.Lemieux )

- Igen kell vízum Oroszországba, ha jól emlékszem 22-24 ezer forint körül van, de a követségen készségesen megmondják a pontos összeget. Moszkva a világ egyik legdrágább városa, itt a szállodai árak felülmúlják a nyugat európaiakat is. Viszont az országon belüli utazgatás nem túl drága.

Mennyire gátolja a vízum megszerzését, ha 18 alatt van az ember, és egyedül utazna, nem rokonokhoz? (ImAdél)

- Őszintén szólva nem egyszerűsíti le a folyamatot, de elvileg nincs akadálya.

Melyik a legolcsóbb légitársaság, ha a nagy Amerikát vesszük célba?(ImAdél)

- A repülőjegyek ára mindig több szempont szerint változik, nem lehet pontosan megmondani, melyik a legolcsóbb légitársaság. Jó árai vannak a Deltának, vagy a nyári időszakban a Lufthansának is. Amerikán belül az American Airlines szinte mindenhova közlekedik és ott is vannak olcsóbb fapadosok.

Fapados vagy hagyományos légitársaság? Én próbáltam sok fapados céget, de nem vagyok megelégedve velük. (johoska65)

- Nem szabad ugyanazt a szolgáltatást várni egy fapadostól, mint egy hagyományos légitársaságtól, ha ezt észben tartjuk, kisebb lesz a csalódás. Tévhit ugyanakkor, hogy a fapados minden esetben olcsóbb. Akkor van így,ha időben foglalunk és rugalmasan kezeljük az utazás időpontját. Ha meghatározott időpontot szemelünk ki az utazásra, előfordulhat, hogy az ismert fapadosok sokkal drágább jegyeket kínálnak, mint mondjuk a Malév.

Nagy-Britanniába melyik a legolcsóbb légitársaság? (c.ro)

Ha nincs konkrét időpont és az apróbb kényelmetlenségek sem zavarnak, akkor a négy ismertebb fapadost ajánlanám, a Ryanairt, az easyJetet, a Wizz Airt és a Sky Europe-ot. Érdemes megnézni a British Airways ajánlatait is, jó akcióik szoktak lenni.

Tokióba melyik a legolcsóbb járat?(c.ronadlo)

- A Malév oneworld-csatlakozása után kifejezetten jó árakat lehet megcsípni a JAL járataira, de a tajvani EVA Air is jó választás lehet.