Vágólapra másolva!
Eltiltanák a biztosítóegyesületeket több üzletág, így a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) művelésétől, amit az egyesületek viszont ellentétesnek tartanak az európai gyakorlattal - értesült az MTI.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium által készített, már tárcaegyeztetés alatt lévő, pénzügyi szolgáltatásokat érintő törvénytervezet több mint egy tucat törvényt módosít, és elsősorban a pénzügyi szektorban történő részesedésszerzést, illetve a részesedés növelését szabályozza. Ezzel a magyar előírások egyrészt igazodnak az európai szabályokhoz, másrészt egységessé válnak a különféle pénzügyi szolgáltatási szektorban.

A biztosítási törvényt módosító részbe került be az a megszorítás, hogy a biztosító egyesület hitelbiztosítási, kezesség, garanciabiztosítási, felelősségbiztosítási, valamint viszontbiztosításba vételi tevékenységet nem végezhet. Az indoklás magyarázatként ehhez annyit fűz hozzá, hogy a tiltás a károsultak fokozottabb védelmét szolgálja.

A tervezet végén lévő vegyes rendelkezések ehhez kapcsolódva rögzítik, hogy a módosítás hatályba lépése - várhatóan 2009. január 1. - után felelősségbiztosításra nem alapítható egyesület, illetve arra felügyeleti engedélyt nem kaphat. A meglévő egyesületek pedig legkésőbb 2010 utolsó napjáig végezhetnek felelősségbiztosítást.

Az egyesületekre vonatkozik az is, hogy az alapszabályukban kötelezően rendelkezniük kell a pótbefizetésről, illetve a pótbefizetést az egyesület legfőbb szerve - a közgyűlés - mellett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is elrendelheti.

Nem nehéz belátni, hogy az idézett szabályokat a MÁV Általános Biztosító Egyesület csődje motiválja - mondták az MTI-nek a megkérdezett és nevük elhallgatását kérő biztosítási piaci szereplők, akik azonban elutasítják az ilyen jellegű szabályozást, leginkább az egyesületek tevékenységének a szűkítését.

A tiltás legérzékenyebben két, kgfb-t művelő egyesületet érintene, a KÖBE-t és a TIR-t. Az első félévben a 70 milliárdos kgfb-díjbevételből az előbbi 3,6 milliárd, míg az utóbbi 1 milliárd forinttal részesedett. A piaci források úgy vélték, hogy a KÖBE bármikor - akár versenytárgyaláson is - talál magának olyan tőkeerős partnert, akivel együtt átalakulhat részvénytársasággá. Ugyanez a TIR-ről már nem mondható el.

A KÖBE illetékese az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a biztosítóegyesületek gyakorlatilag ugyanabban a szabályrendszerben működnek, mint a részvénytársaságok, és álláspontjuk szerint azért, mert egy egyesület menedzsmentje kárt okozott, nem célszerű a többit is büntetni. Amerikában például nem jut a kormány eszébe, hogy az AIG biztosító csődje miatt eltiltsa a működéstől a részvénytársaságokat - jegyezte meg.

Idézte azt az uniós statisztikát, amely szerint a 25 tagállamban működő 5076 nem élet- jellegű biztosító 72 százaléka egyesületi formában tevékenykedik, és zömében felelősségbiztosítást is végez. Például a Groupama a francia parasztok által alapított biztosítási egyesületből nőtt ki, amely létezik a mai napig a nemzetközi cég mögött.

A Pénzügyminisztérium foglalkozik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás felülvizsgálatával, de a részletekről ez idő szerint nem nyilatkozik - mondta az MTI-nek Kőszegi Márk főosztályvezető-helyettes.