25 milliárd dolláros mentőövet kap Magyarország

Vágólapra másolva!
25,1 milliárd dolláros hitelt kap Magyarország a pénzügyi válság miatt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), a Világbanktól és az Európai Uniótól - jelentette be az IMF. A pénzt  17 hónapos készenléti hitelkeret formájában adják, és ezt remélik tőle, hogy fellendíti a hitelpiaci válság által sújtott magyar gazdaságot.
Vágólapra másolva!

Magyarország 25,1 milliárd dolláros gazdasági mentőövet kap - egyezett meg helyi idő szerint kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Európai Unió. Az IMF szerint a mentőcsomag célja, hogy segítsenek Magyarországnak kezelni a pénzügyi válság hatásait.

A Valutaalap bejelentette: 15,7 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg Magyarországgal. Az EU további 8,1 milliárd, a Világbank 1,3 milliárd dolláros segítséget kész nyújtani. A csomag már november elején az IMF végrehajtó tanácsa elé kerülhet a Valutaalap gyorsított eljárása keretében - olvasható Dominique Strauss-Kahn főigazgató közleményében.

Másfél éves készenléti hitel

Az IMF a segítséget 17 hónapos készenléti hitelkeret formájában nyújtja. A segítséget azért adják, hogy az fellendítse Magyarország gazdaságát, amelyet a hitelpiaci zavarok sújtottak. A főbb intézkedések célja a fizetőképesség javítása és a pénzügyi szektor erősítése. A csomagban lépések szerepelnek a megfelelő forint- és devizalikviditás biztosítására, valamint arra, hogy a bankrendszernek "erős tőkeszint" álljon rendelkezésére.

A Valutaalap főigazgatója közölte: a magyar hatóságok átfogó intézkedéscsomagot dolgoztak ki a befektetői bizalom helyreállítására, valamint a magyar pénzügyi szférában az utóbbi hetekben tapasztalt feszültség csillapítására. "Ez a csomag erősíteni fogja az ország gazdaságának rövid távú stabilitását és javítani fogja hosszú távú növekedési potenciálját" - áll a közleményében.

Kivételes nagyságú források

Dominique Strauss-Kahn hangsúlyozta: a határozott magyar intézkedések igazolják, hogy az ország kivételes szintű forrásokhoz férhet hozzá a Valutaalaptól. Utalt rá, hogy a hitelkeret összege a magyar IMF-kvóta több mint tízszerese, 1020 százaléka.

Az IMF főigazgatója azt is közölte: a Valutaalap - amely szorosan együttműködött a magyar segítség ügyében az Európai Unióval, az EU-elnökséggel és a Világbankkal - a továbbiakban is segítséget nyújt majd a magyar hatóságoknak a jelenlegi globális pénzügyi zavarokhoz történő alkalmazkodásban.

Megszűnt a fizetésképtelenség kockázata

Az MTI által megkérdezett elemzők egyetértettek abban, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által biztosított összeg messze meghaladja a piac által várt szintet, és bizalmat növelő, pozitív hatása számottevő lesz. "A mentőöv hatására gyakorlatilag megszűnt Magyarország fizetésképtelenségének kockázata" - hangsúlyozta Németh Dávid, az ING Bank Zrt. makrogazdasági elemzője.

A 25,1 milliárd dollár olyan jelentős tétel, hogy hatására a külföldi befektetők Magyarország iránti bizalma valószínűleg jelentősen nőni fog. A bizalom erősödéséhez hozzájárulhat az is, hogy a pénzügyi csomag államháztartási kiadáscsökkentési programmal párosul - vélekedett az elemző. A csomag hatására várhatóan növekszik majd a magyar állampapírok iránti kereslet - tette hozzá.

A rés eltűnt, de a tartós fellendüléshez ez nem elég

Fazekas Péter, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője kifejtette: a csomag hatására várhatóan csökken majd a forint, a részvények és az állampapírok nemzetközi "elutasítottsága". A tőzsdei fellendülés az elkövetkező egy-két napban kitarthat, míg az állampapírpiacon lassabb hatás várható. Összességében a csomag bejelentésével eltűnt az a rés, ami a magyar gazdaságot kiemelkedő sebezhetősége miatt elválasztotta a többi fejlett országtól - vélekedett az elemző.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője az MTI kérdésére elmondta: a mentőöv biztosan elégséges ahhoz, hogy az államcsődtől való félelmeket eloszlassa. Ugyanakkor hangsúlyozta: amíg a nemzetközi helyzet érdemben nem javul, nem várható, hogy tartós fellendülés lesz a magyar gazdaságban. A tőzsdéről megjegyezte: a nagy mozgások azt mutatják, hogy ideges a piac, "eufóriából depresszióba esik, majd vissza".

Más országokkal is tárgyalnak

Az IMF leszögezte: gyors lépéseket tesz, hogy segítsen a felzárkózó piacoknak, amelyek megsínylették a globális pénzügyi zűrzavart, valamint a fejlett ipari országok gazdaságának hirtelen lassulását. A 185 tagú nemzetközi pénzügyi szervezetnek több mint 200 milliárd dolláros hitelkészlete van, és további forrásokra támaszkodhat két, IMF-tagországok csoportjaival kötött megállapodás alapján. Az IMF közölte, hogy az Izlandot és Ukrajnát, majd Magyarországot megsegítő hitelcsomagon kívül más országokkal is tárgyal lehetséges hitelezési programokról.

Az IMF-hitelről szóló hírek nyilvánosságra kerülése után az MSZP frakciója szinte azonnal jelezte hétfőn, hogy támogatja a kormányt a kölcsönről szóló megállapodás aláírásában. A hitelfelvételt az SZDSZ is támogatja, a Fidesz viszont lemondásra szólította fel Gyurcsányt, a KDNP aggályosnak nevezte a megállapodást, az MDF pedig azt mondta, vannak kérdései. Gyurcsány a kételyek miatt a hitelfelvételről szóló keddi ötpárti megbeszélésen jelezte, hogy amint a kormány megköti a megállapodást, nyilvánosságra hozzák azt.

Magyarországon kívül még négy állam kaphat rendkívüli hitelt, hogy elhárítsa a nemzetközi hitelválság fenyegetését, Izland, Ukrajna, Pakisztán és Fehéroroszország.