Kettészakadt a kgfb-piac, indul a kedvezményharc

Vágólapra másolva!
Megjelentek a 2009 évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjak. Csütörtökön 15 társaság hirdette meg tarifáját. Az előzetes várakozások a vállalhatatlanul alacsony díjairól elhíresült MÁV ÁBE kiesését követően arról szóltak, hogy a díjak konszolidálódására, kis mértékű emelkedésére lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Az idei tarifák között szép számmal találhatók rendkívül alacsony árak, mintha a MÁV ÁBE esete vagy a felügyeleti intelem csak egy rossz álom lett volna. Több biztosító is jelentős, 30 százalék feletti csökkentést hajtott végre ugyanis díjaiban, míg mások felülve a jóslatoknak emelték azokat. Mindezek következtében kettészakadt a piac - derül ki a Biztosítás.hu elemzéséből.

A csökkentők között szerepel az Allianz, Generali és a Posta, míg a díjemelők között a Genertel az, Aegon és a többiek. Új belépő a Wabard, amely idén az utolsó pillanatban kapott engedélyt, de az új belépőktől elvárt formát hozza: szinte mindenhol alacsony díjat kínál. Az előzetes várakozásokkal ellentétben így a díjak közti különbségek tovább nőnek, ami újra tömegeket sarkallhat a váltásra.

Bővülnek a kedvezmények

A kedvezmények egyfelöl tovább bővültek, másfelől elmondható, hogy a biztosítók egymástól veszik át azokat. Többen átvették, sőt növelték az Aegon által tavaly 40 százalékra emelt gyermekkedvezmény alkalmazását és tovább bővült a Generali csoport által bevezetett - bónuszfokozaton túl is honorált - kármentességi kedvezmények alkalmazása is, amelyet idén már többen is díjmódosító tényezőként kezelnek.

Forrás: [origo]

A tarifákat elemezve elképzelhető, hogy újabb rekordszámú váltásra kerülhet sor. A Biztosítás.hu szerint az elmúlt évi 650 ezer váltó idén is biztosan meglesz, és az online kötések aránya is tovább fog nőni (elérheti akár az 50 százalékot is).