Összeurópai kötvénykibocsátást javasol az Eurogroup elnöke

Vágólapra másolva!
A befektetői bizalom helyreállítását és a nehézségekkel küszködő országok megsegítését segíthetné a páneurópai kötvény, amelynek kibocsátását  Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő és Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter javasolja. A német pénzügyminiszer szerint az euró bukásához vezethet, ha feladják a költségvetési fegyelmet.
Vágólapra másolva!

Saját kötvényeket kellene kibocsátania az Európai Uniónak a pénzügyi nehézségekkel küszködő euróövezeti országok megsegítésére és az euróval szembeni befektetői bizalom helyreállítására - javasolja a Financial Times (FT) hétfői számának vezércikkében Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök (az eurózóna tanácsának elnöke) és Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter.

A két európai politikus szerint az úgynevezett páneurópai kötvények (E-bond) stabilizálhatnák az európai államkötvény piacot az EFSF európai pénzügyi stabilitási eszköz rendelkezésére álló 750 milliárd euró felhasználását követően, 2013-tól. Véleményük szerint egy európai államadósság kezelő ügynökség (European Debt Agency) akár az EU gazdasági teljesítményének 40 százalékáig is bocsáthatna ki kötvényeket.

A javaslat valószínűleg Németország heves ellenállásába ütközik, mivel az E-bond bevezetése megnövelni a német vállalatok hitelfelvételi költségeit. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint az E-bond bevezetéséhez az uniós alapszerződést is módosítani kellene. "Mindaddig, amíg független nemzeti pénzpolitikát folytatunk, nem adhatjuk fel az európai országokban a költségvetési fegyelmet garantáló ösztönző és szankcionáló eszközöket, különben az euró megbukik" - mondta Schäuble a FT-nek adott videóinterjúban.