Újabb olajmezőt fedezett föl az INA Horvátországban

Vágólapra másolva!
Napi 30 köbméter kőolaj és 30 ezer köbméter földgáz kitermelését teszi lehetővé az a műholdas vizsgálattal felfedezett horvátországi olajmező, amelyről pénteken adott hírt az INA a zágrábi tőzsde honlapján.
Vágólapra másolva!

A részben a Mol tulajdonában álló horvát olajtársaság az INA, napi 30 köbméter kőolaj és 30 ezer köbméter földgáz kitermelését lehetővé tevő olajmezőre bukkant, a társaság pénteki közleménye szerint. Az olajmezőre Horvátország középső részén, Zuticánál, egy már kitermelés alatt álló olajmező közelében bukkantak.

A felfedezés bejelentése újabb lökést adott az INA-értékpapírok kereskedésének a zágrábi börzén.

Mint az elmúlt hetekben is jellemző volt, a tőzsde kereskedésének legnagyobb részét az INA részvényei tették ki, pénteken 39,7 millió kuna értékben cseréltek gazdát az olajcég papírjai.

A Mol nyilvános ajánlatot tett

A Mol december közepén tette közzé nyilvános vételi ajánlatát az INA részvényeire, amelyekért 2.800 kunát, december 2-i záróáránál 60 százalékkal magasabb összeget kínált.

Az INA legnagyobb tulajdonosa a Mol, amely 47,16 százalékot birtokol a társaság papírjaiból, míg a horvát kormány részesedése csaknem 44,84 százalék. A még közkézen lévő mintegy 8 százaléknyi hányadból az elmúlt hetekben eladásra kínált papírok jelentős részét, több mint 3,5 százaléknyit a horvát nyugdíjalapok vásárolták fel.

A Mol december végén a horvát versenyhivatalhoz fordult, hogy a hivatal vizsgálja ki, hogy a horvát versenytörvény értelmében született-e összehangolt magatartásra vonatkozó tiltott megállapodás az INA-részvények december 14-20. között történt vásárlásai kapcsán.