Közel 60 000 milliárd forintba kerül az újjáépítés Japánban

Vágólapra másolva!
Elemzők szerint hosszú távon is negatívan hat a japán gazdaságra a tizenegy napja bekövetkezett földrengés és cunami, mivel az ország a katasztrófa előtt is recesszióval küzdött. A Világbank szerint az újjáépítési költségek a háromszázmilliárd dollárt, azaz a hatvanezermilliárd forintot is meghaladhatják, és még mindig kérdéses, hogy mikor kezdhetik újra a termelést az autógyárakban és az elektonikai üzemekben.
Vágólapra másolva!

Japán szerint a földrengés újjáépítési költsége el fogja érni a 309 milliárd dollárt, ez az összeg a távol-keleti ország 2010-es gazdasági teljesítményének 6 százaléka - írja a BBC. A Világbank szerint Japánnak legalább öt évre van szüksége ahhoz, hogy felépüljön a pusztítás után. A földrengés és a cunami a második világháború óta Japán legsúlyosabb krízise, a hivatalos adatok szerint eddig 9079-en haltak meg, 12 645 embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A kormány szerint az infrastruktúrában okozott kár, valamint a fukusimai atomerőmű bizonytalan jövőjével kapcsolatos körülmények kisiklathatják Japán törékeny gazdasági felépülését.

Japán áramkimaradással, valamint hajózási, szállítmányozási problémákkal küzd a földrengés óta. A katasztrófa negatív hatással van a gazdaság kínálati oldalára. A japán kormány vezető makrogazdasági szakértője a BBC-nek azt mondta, hogy az áramkimaradás hatása várhatóan jelentős lesz, mivel az ország legnagyobb exportőrei, például az autógyártók vagy az elektronikai cégek nehezen fogják tudni újraindítani a termelést. Mivel Japán gazdasági növekedése a sikeres kiviteli szektorra épül, elemzők visszaesésre számítanak. A japán jegybank egyik elnökségi tagja szerint a földrengésnek sokkal nagyobb a hatása, mint a 16 évvel ezelőtti kóbeinek, és várhatóan a jelenlegi katasztrófa hosszú távú negatív hatást von maga után.

Japán a földrengés és cunami előtt is recesszióval és gazdasági visszaeséssel küzdött. Elemzők szerint a jelenlegi krízis tovább fékezheti az ország növekedését.