Orbán szerint sokat javult a gazdaságirányítás az EU-ban

Vágólapra másolva!
Az EU jobb helyzetben van a gazdasági kormányzás terén, mint volt öt hónapja - mondta Orbán Viktor szerdán Brüsszelben a soros magyar uniós elnökség eredményeinek értékelésekor. A magyar miniszterelnök szerint az erősödő Németország felfelé húzhatja Közép-Európát is.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió nagy lépést tett előre a gazdaságirányítás, az úgynevezett gazdasági kormányzás területén Magyarország soros elnöksége alatt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben, az úgynevezett európai üzleti csúcstalálkozón.

Úgy vélte, az unió ebből a szempontból jelenleg jobb helyzetben van, mint öt hónappal ezelőtt, az elnökség végére pedig várhatóan a szükséges szabályozási keret is rendelkezésre fog állni. Megerősítette: ez utóbbi érdekében az elnökség mindent megtesz, hogy június végéig megállapodásra jusson az Európai Parlamenttel a még nyitott aktuális kérdésekben, mindenekelőtt a gazdasági koordinációt fokozó, az euró stabilitását növelő hat jogszabály témájában.

A témáról folytatott vitában a kormányfő egyetértett azzal, hogy sok országban az volt az első reakció, hogy minél hatékonyabban, akár korlátok állításával is meg kell védeni a nemzetgazdaságot, de úgy ítélte meg, ma már a protekcionizmus veszélye kisebb, mint a válság kezdetét követő időszakban volt. Fél évvel később ezekben az országokban is belátták, hogy a leghatékonyabb út a közös uniós válasz - mutatott rá.

A magyar miniszterelnök hallgatósága előtt hangoztatta azt is, hogy az EU-nak gyors eredményeket kell elérnie a foglalkoztatásban. A jelenlegi 65 százalékos arány nem tartható, ezt a lehető leggyorsabban legalább 75 százalékra kell emelni, ha az EU versenyképes kíván maradni.

Orbán Viktor arra is rámutatott, hogy a közép-európai térségben kedvezőbb helyzetet teremt a javuló német gazdasági növekedés. Hozzátette: az EU nem minden térsége élvezheti egyformán ennek előnyeit. Az Európai Unió leggyorsabban fejlődni képes, a német gazdasággal leginkább együttműködni képes, a legnagyobb növekedési potenciált magában rejtő része Közép-Európa - fejtette ki. Ennek kiaknázásához ugyanakkor az is kell, hogy a térség kormányai képesek legyenek megújítani az országot és a gazdaságot.