Három fokozattal minősítette le Görögországot a Standard & Poor's

Vágólapra másolva!
Egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC" szintre rontotta az euróövezeti tag Görögország hosszú futamidejű államadós-besorolását hétfőn a Standard & Poor's hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

Az S&P a hosszú távú osztályzatot az eddigi "B" szintről rontotta "CCC"-re, a köztes "B mínusz" és "CCC plusz" fokozatok kihagyásával. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának indoklása szerint jelentősen megnőtt a kockázata az akár többszöri görög törlesztési hátralék kialakulásának. Az új osztályzat kilátása is további leminősítés lehetőségére utaló negatív.

A hónap elején egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service hasonlóan agresszív, egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a szintén mélyen spekulatív "Caa1" szintre süllyesztette Görögország államadósi besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy legalább 50 százalékos a kockázata Görögország törlesztésképtelenné válásának.

A Moody's "Caa1"-es besorolása az S&P módszertanában "CCC plusz"-nak felel meg, vagyis a Standard & Poor's most egy fokozattal rosszabb osztályzatot tart érvényben Görögországra, mint a Moody's.

Nyolc szinttel lejjebb, mint Magyarország

A "CCC" besorolás azt jelenti, hogy Görögország adósosztályzata a Standard & Poor's nyilvántartásában immár nyolc fokozattal alacsonyabb a befektetési ajánlású alapszintnél, a "BBB mínusz"-nál. Az S&P mások mellett Magyarország szuverén adósságát is "BBB mínusz" szinten tartja nyilván, vagyis a görög adóskockázati besorolás jelenleg nyolc fokozattal rosszabb Magyarországénál e hitelminősítő listáján.Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelynek befektetésre nem ajánlott adósbesorolásai vannak a nemzetközi hitelminősítőknél.

Az S&P a görög osztályzat hétfői meredek leminősítéséhez fűzött indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy valószínűtlen Görögország visszatérése a piaci finanszírozáshoz 2012-ben, sőt akár azon túl is, jóllehet az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) külső pénzügyi segélyprogramjában ez szerepel. A Standard & Poor's szerint a piaci hozzáférés hiánya nyomán rés keletkezik a hivatalos hitelezők részéről tett hitelnyújtási vállalások, illetve Görögország várható finanszírozási igényei között.

Görögországnak ugyanakkor komoly rövid távú finanszírozási igényei lesznek: mostantól 2013 végéig hozzávetőleg 95 milliárd euró, 2014-ben további 58 milliárd euró görög kormányadósság jár le.