Bankszövetség: A munkanélküliség nagyobb gond, mint a frank árfolyama

Vágólapra másolva!
A forinthitelesek is gondban vannak, állítja a Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente szerint az embereknek nem az árfolyamváltozás jelenti a fő gondot, sokkal inkább a munkahelyek elveszítése.
Vágólapra másolva!

Az ügyfelek nyolc-tíz százaléka küzd fizetési gondokkal, de bő kilencven százalékuk rendesen fizet - hangsúlyozta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára a közszolgálati televízióban szerda reggel. Annál a nyolc-tíz százaléknál, akiknél valóságos pénzügyi nehézségek vannak, azt tapasztalják, hogy nem az árfolyam-elmozdulás miatt vannak nehézségek, hanem a munkahely elvesztése miatt - jelentette ki a főtitkár. Tehát annál kell megoldást találni, aki elvesztette a munkahelyét és nem tud fizetni.

Mint hozzáfűzte, a magas svájcifrank-árfolyam miatt a devizahitelesekről beszélünk ugyan, de a forinthitelesek ugyanilyen problémával küzdenek.

A kilakoltatásokról szólva a Bankszövetség főtitkára emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben moratórium volt, törvény tiltotta a banki kezdeményezésű ingatlan-végrehajtást, az új szabályok szerint az első három hónapban mindössze 146 ingatlan-végrehajtást kezdeményezhetnek a bankok. A bankszektor érdeke az adósok benntartása a rendszerben - erősítette meg a főtitkár - hiszen, amikor egy lakáshitel bedől, az eset legnagyobb kárvallottja a lakás tulajdonosa, de a második számú kárvallott éppen a bank.