Soros György szerint Görögországnak és Portugáliának ki kellene lépnie az EU-ból

Vágólapra másolva!
Az EU és az euró is túlélné, ha az óriási adósságot felhalmozó Görögország és Portugália kilépne az Unióból - állítja Soros György, aki a Spiegel című német lapnak azt mondta, elérkezett az idő a közös eurókötvények kibocsátására. A német kormány korábbi merev álláspontja is lazulni látszik ebben a kérdésben.
Vágólapra másolva!

Soros György szerint Görögországnak és Portugáliának ki kellene lépnie az Európai Unióból és az euróövezetből tetemes adóssága miatt. "A görög problémát annyira félrekezelték, hogy jelenleg a legjobb megoldás a kilépés lenne" - mondta az amerikai nagybefektető a Spiegel magazin vasárnapi számában. Szerinte az Európai Unió és az euró is túlélné ezt.

Soros szerint elérkezett az idő arra is, hogy az euróövezet országai beleegyezzenek a közös eurókötvények kibocsátásába. "Akár tetszik, akár nem, az euró él, és ahhoz, hogy megfelelően funkcionáljon, az euróövezeti államoknak ugyanazon feltételekkel kell refinanszírozniuk adósságuk nagy részét"- mondta Soros.

Az amerikai üzletember azt is kijelentette, hogy nem fog az euró ellen spekulálni - amint tette ezt 1992-ben a brit fonttal szemben, és keresett egymilliárd dollárt shortolással -, mert fontos számára az európai fizetőeszköz erejének megtartása.

Az eurókötvények kibocsátásától már a német kormány sem idegenkedik. A Welt am Sonntag című német lap vasárnapi számában kormánykörökből származó információkra hivatkozva azt írta, hogy a kormánykoalícióban erősödik a felismerés, miszerint ilyenfajta megoldások nélkül nem menthető meg az euróövezet.

Az eddig választott módszer, azaz a pénzügyileg megroggyant euróövezeti államok támogatása eurómilliárdokkal nem tartható fenn sokáig. Ezért Németország szükség esetén elképzelhetőnek tartja a transzferuniót, illetve eurókötvények kibocsátását. Ez azonban csak a legvégső esetben lehet a megoldás Berlin szerint: ha a válság az euróövezet szétesésével fenyeget.

Ebben a helyzetben a mostaninál jóval szorosabbra kell fűzni az euróövezetben az együttműködést pénzügyi és gazdasági téren egyaránt. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az eurót használó 17 ország államadósságának egy részét közös eurókötvények kibocsátásával finanszírozná. Németország jó adósi hírnevének köszönhetően a gyengébbekért is kezességet vállalna, ugyanakkor emelkednének a kamatok, ami Németországnak a 2,1 ezer milliárdos adósságállományra vetítve közel 50 milliárd eurós többletkiadást jelentene - írta a Welt am Sonntag.

A lapban megszólaló elemzők viszont arra is felhívják a figyelmet, hogy az euróövezet esetleges szétesése gyakorlatilag megbénítaná a gazdasági életet ezekben az országokban a pénzügyi rendszer összeomlás miatt, és ez valószínűleg ennél sokkal többe kerülne.