December 31-ig kell benyújtani a kedvezményes végtörlesztési igényt

Vágólapra másolva!
Csak idén lehet kérelmezni a devizahitelek egyösszegű, kedvezményes végtörlesztését, jelentette be Szijjártó Péter. Az [origo] szerdán számolt be arról, hogy a végtörlesztés igénylését árfolyamkorláthoz is kötik. A kormány megvizsgálja azok helyzetét is, akik a korlátozás miatt nem vehetik igénybe a segítséget.
Vágólapra másolva!

December 31-ig lehet majd benyújtani az igényeket a devizahitelek rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztésére - közölte a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter kifejtette: a kormány szerdai ülésén megtárgyalta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztését, amely alapján 180 forintos svájcifrank-, 250 forintos euró- és 2 forintos japánjen-árfolyamon nyílik majd lehetőség magánszemélyek számára a devizaalapú hitelük egyösszegű végtörlesztésére, ha a kölcsön fedezete ingatlanalapú jelzálog.

Az [origo] szerda este számolt be róla, hogy a kormány úgy döntött, hogy megszűri a rögzített árfolyamos végtörlesztést igénybe vevők körét, és kizárja ebből azokat, akik annak idején 180 forint feletti svájcifrank-árfolyamon vettek fel hitelt. A kormány érvelése szerint erre azért van szükség, mert ezek a devizahitelesek "nyerészkednének" a hitelkiváltással.

A Magyar Nemzeti Bank havi átlagos svájcifrank-árfolyama nagyjából 2009 januárja óta volt magasabb, mint 180 forint, kivételt képez a 2009 júniusától szeptemberig terjedő időszak, akkor néhány forinttal volt 180 alatt az az átlagárfolyam.

Szijjártó Péter csütörtöki tájékoztatása szerint a kormányülésen a nemzetgazdasági tárca vezetője azt is feladatul kapta, hogy - a megosztott tehervállalás elvének figyelembevételével - dolgozzon ki egy javaslatot azok esetére is, akik a rögzítettnél rosszabb árfolyamon vettek fel devizahitelt - tájékoztatott a szóvivő.