Végtörlesztés: perel, de nem vonul ki Magyarországról a Raiffeisen Bank

Vágólapra másolva!
Jogilag megtámadja a devizahitel-átváltásokról szóló törvényt, de Magyarországról nem vonul ki a Raiffeisen Bank. A bank kockázati igazgatója szerint a törvény középtávon árt Magyarországnak.
Vágólapra másolva!

A bankadó és a végtörlesztési törvény ellenére nem akar kivonulni Magyarországról a Raiffeisen Bank - mondta az osztrák bankcsoport felügyelőtanácsi tagja osztrák újságírók előtt Bécsben. "Nem azért megyünk egyes országokba, hogy az első szél kifújjon minket onnan" - fogalmazott Walter Rothensteiner, a Raiffeisen Zentralbank (RZB) vezérigazgatója, a Raiffeisen Bank International (RBI) felügyelőtanácsi tagja. Az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint Rothensteiner azt mondta, a devizahitel-átváltások miatt várható veszteség nagyságát egyelőre nem tudja megbecsülni. Emlékeztetett arra, hogy megpróbálják a törvényt jogi szempontból megtámadni.

Johann Strobl, az RZB és az RBI kockázati igazgatója kijelentette, 1,5-1,6 milliárd euró összegben vettek fel devizahiteleket a Raiffeisentől Magyarországon. Strobl szerint nehéz megbecsülni, hányan élnek az előtörlesztés lehetőségével. A törvényt nagyon, nagyon súlyos hibának tartja, véleménye szerint az középtávon árt Magyarországnak.

Rothensteiner alapvetően nem utasít el egy európai pénzügyi tranzakciós adót, de ellenezné azt, hogy a tagállami szintű bankadókkal párhuzamosan vessék ki. Elmondta azt is, hogy nem ért egyet a Nemzetközi Valutaalap szerdán közzétett megállapításával, miszerint az euróövezeti adósságválság a bankok közötti megemelkedett hitelezési kockázatokkal együtt további 300 milliárd euró veszteséget jelenthet a banki szektornak. "Minden héten más számmal állnak elő" - hárította el az IMF figyelmeztetését.