Kész a frank további gyengítésére a svájci jegybank

Vágólapra másolva!
A svájci gazdaság recesszióját, illetve a deflációt elkerülendő a svájci központi bank (SNB) kész további intézkedésekre a frank erejének gyengítésére - jelentette ki az SNB elnöke vasárnap, az "NZZ am Sonntag" hasábjain.
Vágólapra másolva!

"A frank ereje idővel gyengülni fog. Ha viszont ez nem következik be, az deflációs folyamatokhoz vezethet, és erősen megterheli a svájci gazdaságot" - közölte egy vasárnap megjelent interjúban a svájci központi bank (SNB) elnöke. Philipp Hildebrand hozátette: ennek elkerülésére a svájci jegybank kész további intézkedésekre a frank erejének gyengítésére.

A Neue Zürcher Zeitung am Sonntag hasábjain a jegybankelnök úgy fogalmazott: "Ha a gazdasági kilátások és a deflációs folyamatok ezt megkövetelik, készek vagyunk további intézkedéseket hozni".

Arra a kérdésre, hogy a frank euróhoz viszonyított árfolyamküszöbét 1,30-ra módosítanák-e, csak annyit mondott, hogy figyelik a gazdasági mutatókat, és szükség esetén beavatkoznak. Svájcban két hónapja 1,20 svájci frankban határozták meg ezt a küszöböt.

Az SNB elnöke szerint a svájci gazdaság a második félévben legjobb esetben is csak stagnál, sőt kissé zsugorodhat is. Az idei év egészére Hildebrand "jó 1,5 százalékos" növekedéssel számol, jövőre pedig "még a legjobb forgatókönyv szerint is" csupán szerény mértékű bővülést vár.

A svájci jegybank korábbi beavatkozásáról szóló cikkünket itt olvashatja.