A vártnál kisebb növekedést jósol Németországnak a Bundesbank

Vágólapra másolva!
A magyar kormány annak függvényében módosít a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésén, hogy milyen eredményt jósol Németországnak annak kormánya. A Bundesbank már rontott a prognózisán.
Vágólapra másolva!

A német központi bank (Bundesbank) hétfőn 0,5-1,0 százalékra rontotta a német hazai össztermék (GDP) jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését a júliusban várt 1,8 százalékról.

A bank arra számít, hogy a belső piac ösztönzi leginkább növekedésre a német gazdaságot jövőre, az export pedig a világgazdasági növekedés lassulása miatt gyengébb ütemben bővül. A német gazdaság az idén várhatóan mintegy 3 százalékkal nő.

A német kormány október 20-án 1,8 százalékról egy százalékra fogta vissza a 2012. évi gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzését. Egy héttel korábban a vezető német gazdaságkutató intézetek a korábban becsült 2,9 százalékról 0,8 százalékra módosították a német GDP 2012-es alakulására vonatkozó prognózist.

A Bundesbank hétfőn ismertetett közleménye szerint "a német gazdaság a következő hónapokban veszélyes vizekre evez", az adósságválság hatásai visszafoghatják a gazdasági növekedést Európában, aminek kedvezőtlen hatásai lehetnek Németország kereskedelmi partnereinél.

Az előrejelzés különösen fontos a magyar kormány szempontjából is. A miniszterelnök és a gazdasági miniszter ugyanis már többször kifejtette: a gazdaság jövő évi teljesítményére vonatkozó prognózis esetleges módosításával megvárják a német kormány hasonló döntését. Érvelésük szerint ugyanis a magyar eredmény alapvetően függ a német gazdaság teljesítményétől.

Az Európai Bizottság csak félszázalékos gazdasági növekedést jósol friss előrejelzésében Magyarországnak, szemben a kormány által hivatalosan várt 1,5 százalékos mértékkel, amely a jövő évi költségvetés tervezéséhez is alapul szolgált. Az EB a kormány által kitűzöttnél (2,9 százalék) ugyancsak jóval alacsonyabb, 1,4 százalékos növekedéssel számol 2013-ra.