Végtörlesztés: tíz héten belül magyarázatokat vár az Európai Bizottság

Vágólapra másolva!
Mindenre kiterjedő választ ígér az Európai Bizottság a bankoknak, amelyek levélben keresték meg a magyar végtörlesztési könnyítések miatt. Az EB a magyar kormány válaszait várja.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság tízhetes határidőt adott Magyarországnak, hogy reagáljon a külföldi bankoknak a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatos aggályaira - mondta hétfőn Brüsszelben az osztrák APA hírügynökségnek Michel Barnier belső piacért felelős biztos szóvivője.

A múlt héten nyolc nagy európai bank levélben kérte Brüsszel támogatását a magyar kormánnyal szemben a végtörlesztés ügyében. A levél aláírói között van a BayernLB, az Erste Group, az Intesa Sanpaolo, a KBC, a Raiffeisen Bank International, illetve anyabankja, a Raiffeisen Zentralbank, az Österreichische Volksbanken, továbbá az Unicredit vezérigazgatója, illetve pénzügyi igazgatója.

"Megkaptuk a levelet, és mindenre kiterjedő választ fogunk adni rá" - mondta hétfőn Brüsszelben Chantal Hughes szóvivő az APA kérdésére. Hozzátette: "Reméljük, hogy konstruktív és egyetértő megoldást tudunk találni."

Amadeu Altafaj Tardio, az Európai Bizottság egyik szóvivője még szeptember közepén, a magyar kormány bejelentését követően úgy nyilatkozott: korai még végleges véleményt nyilvánítani a magyar tervekről. Miközben egy ilyen intézkedés valóban csökkentheti a háztartások kitettségét a válságnak, negatív hatása lehet a bankrendszerre és közvetve az egész gazdaságra - mondta akkor Tardio.

Chantal Hughes hétfőn az MTI-nek is megerősítette, hogy az uniós szabályok értelmében a tagállamoknak tízhetes periódus áll rendelkezésükre az effajta panaszok megválaszolására. Mint mondta, számításaik szerint a jelen esetben ez most január elején jár le.

A bizottság ugyanis október vége óta az úgynevezett EU Pilot program egyik eseteként kezeli a témát, és ide illeszkedik a bankok beadványa is. A 2008 óta működő problémamegoldó program az uniós állampolgárok és vállalkozások számára biztosít fórumot panaszaik megvizsgálására. Alkalmazására az előírások szerint "akkor kerül sor, ha a tényszerű vagy jogi helyzetre vonatkozóan tagállami magyarázatra van szükség. A tagállamoknak rövid határidővel magyarázatot vagy megoldást kell biztosítaniuk, ideértve az uniós jogsértés megszüntetésére irányuló korrekciós intézkedéseket is."

Az EU Pilot program azt is biztosítja, hogy az Európai Bizottság szolgálatai is minden tagállami választ megvizsgálnak, és "az uniós jog érvényesítése érdekében szükség esetén további lépések tehetők".

A brüsszeli bizottság nem készül hivatalos kommentárra a témában, amíg a magyar válaszok meg nem érkeztek - nem is teheti, mert bizalmas eljárásról van szó.

Chantal Hughes egyúttal az MTI-nek nyilatkozva üdvözölte, hogy a közelmúltban elmozdulás tapasztalható a magyar hatóságok részéről, egyebek között az érintettek bevonására vonatkozóan. A bizottság bátorítja azt a folyamatot - tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy konstruktív és tárgyalásos megoldás születik.