IMF: az uniós csúcson született egyezség csak egy része a megoldásnak

Vágólapra másolva!
Messze van még a válság megoldása az IMF kutatási igazgatója szerint, a csütörtök-pénteki uniós csúcson elért megállapodás azonban jó irányba mutat szerinte. Olivier Blanchard szerint az amerikai gazdaság sem lesz jövőre olyan erős, mint az idén. Az Európai Központi Bank (EKB) alelnöke közben jelezte: ellenzi az IMF nagyobb szerepvállalását Európában.
Vágólapra másolva!

A csütörtök-pénteki uniós csúcson elért megállapodás a szorosabb gazdasági integrációról a helyes irányba tett lépés volt, de nem teljes megoldása az euróövezeti adósságválságnak - jelentette ki vasárnap Olivier Blanchard, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kutatási igazgatója.

Egy tel-avivi üzleti konferencián Blanchard arra a kérdésre, hogy az európai politikusok különböző nyilatkozatai okozták-e a piacok hektikus mozgását, Blanchard úgy nyilatkozott, hogy a piaci hullámzás nagy része eredt ebből.

A vezető közgazdász az amerikai gazdasági kilátásokkal kapcsolatban elmondta: véleménye szerint az amerikai gazdaság jövőre nem lesz olyan erős, mint az idén, mivel Washington 2011-ben a vártnál jobb évet zár.

Az euróövezeti államok a költségvetési koordináció szigorításában és a stabilizációs eszközök megerősítésében állapodtak meg péntekre virradóra. Az egész éjjel tartó tanácskozást lezáró nyilatkozatban arról tájékoztatnak, hogy új költségvetési szabály mellett kötelezik el magukat, amely szerint a 0,5 százalékos GDP-arányos strukturális hiányt meg nem haladó költségvetéseket tekintik egyensúlyinak. Ezen felül, az euróövezeti tagállamok a túlzottdeficit-eljárás megerősítésének keretében elkötelezik magukat: 3 százalékot meghaladó deficit automatikus szankciókat von maga után, kivéve ha az euróövezeti tagállamok minősített többséggel ezzel ellentétesen döntenek.

Az állam- és kormányfők elhatározták, a tagállamok szintjén törvényi, illetve alkotmányos szabályozással írják elő a kiegyensúlyozott költségvetéseket. Vállalták továbbá, hogy - az Európai Bizottság javaslatait figyelembe véve - automatikus kiegyenlítési mechanizmust dolgoznak ki arra az esetre, ha eltérnének ezektől a szabályoktól.

Az EU huszonhat tagországa támogatja az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek pénteken Brüsszelben tartott találkozóján elhatározott kormányközi szerződés elkészítését. Nagy-Britannia kivételével - az esetenként szükséges parlamenti konzultációt követően - valamennyi EU-tagállam kész részt venni a gazdasági integráció mélyítését és az adósságválság tartós rendezését célzó új szerződés előkészítésében.

Jürgen Stark, az Európai Központi Bank (EKB) végrehajtó tanácsának tagja, a bank alelnöke közben vasárnap bejelentette, hogy ellenzi a Nemzetközi Valutaalap nagyobb európai szerepvállalásának ötletét. A Süddeutsche Zeitung hétfői számában megjelenő nyilatkozatában az EKB vezető közgazdásza hangsúlyozza: az EU-nak új intézményre van szüksége, olyanra, amelynek joga van beavatkozni a nemzeti költségvetési politikákba. "Minőségi ugrásra van szükségünk a gazdasági és pénzügyi unió intézményeinél" - jelentette ki.

Stark egy nem hivatalos szakértői testületet képzelne el, amely körültekintően ellenőrizné a tagállamok költségvetését - ehhez az uniós szerződések módosítására lenne szükség -, majd a testület megállapításait az Európai Tanácsnak és az Európai Bizottságnak továbbítaná. "Ez a testület egy jövőbeni európai pénzügyminisztérium magja lehetne" - idézte a lap.