A befektetők bíznak a feltörekvő Európában

Vágólapra másolva!
"Nem tülekszenek a kijárati ajtó felé" a feltörekvő európai deviza- és adósságpiacokon - köztük a forintpiacon - hosszú távra berendezkedett, a térség vonatkozásában "továbbra is derűlátó" befektetők. A kilengéseket jórészt a rövid megtérülésre játszók pozícióátrendezései okozzák, áll az egyik vezető londoni befektetési ház elemzésében.
Vágólapra másolva!

A kelet-európai valutákat várhatóan továbbra is "föl-le dobálják majd" a globális kockázatvállalási hajlam pillanatnyi változásai, amíg a befektetők a G3 (Egyesült Államok, euróövezet, Japán) piacainak problémáira összpontosítanak - írja a Barclays Capital, amely a másodlagos amerikai jelzálog-adósok köréből kiindult és globálissá vált tőkepiaci likviditási válság európai feltörekvő piaci hatásait vizsgálta.

Az árfolyamkilengések ellenére azonban "viszonylag stabil maradt" a helyi részvényekben, illetve kormányadósságban tartott befektetések értéke, áll az elemzésben. A Barclays Capital szerint ez már biztonsággal kijelenthető, mert - jóllehet a külföldi befektetői pozíciókról általában csak jelentős késleltetéssel jönnek ki adatok - Magyarország, Törökország és Románia esetében viszonylag friss számok hozzáférhetők; a magyarországi kötvénypiaci helyzetet például a cég szerint az augusztus 24-ei állapot alapján lehet megítélni. Az elemzésben ennek alapján közölt grafikonon a magyar adósságpiacon tartott külföldi portfólióbefektetések értékének görbéje július eleje óta igen enyhe csökkenéssel gyakorlatilag stabilitást mutat.

A ház szerint az eddigi mozgásokat összevetve az állapítható meg, hogy a kilengéseket ezeken a piacokon jórészt az alacsony hozamú devizapiaci hitelekből magas hozamú piacokon bevásárló, rövid távra játszó befektetői csoport pozícióátrendezései és fedezeti ügyletei okozzák, alapszinten azonban nagyrészt változatlan a portfóliótartás a térségben.

A Barclays Capital ezt úgy értelmezi, hogy a helyi piacokon hosszú távra játszó portfólióbefektetői kör továbbra is derűlátó a feltörekvő Európa kilátásai iránt, és a ház ebben nem is vár változást, hacsak az egész térséget nem sújtja valamilyen átfogó, erőteljes kockázati átértékelés. Ez azonban nem szerepel a cég alapeseti forgatókönyvei között, áll az elemzésben.

Kancellári bírálat a hitelminősítőknek

Angela Merkel német kancellár csütörtökön keményen bírálta a nemzetközi hitelminősítő intézeteket, amiért nem mérték fel megbízhatóan azokat a cégeket, amelyeket elbizonytalanított a "nem elsőrendű válság" és a nyomában keletkezett hitelszűke, és nagyobb átláthatóságot követelt a tőkepiacok számára.

"Ha megnézzük, hogyan alakult a mostani jelzáloghitel-válság, gyakran azt tapasztaljuk, hogy amit korábban magasra értékeltek, végül ingatagnak bizonyult" - mondta a kancellár Tokióban, a Nikkei gazdasági-üzleti újságcsoport szimpóziumán. "Elfogadhatatlan, hogy a rossz kockázatértékelést az egész világnak kell megfizetnie. Ezért a politikusoknak sokkal jobban oda kell figyelniük, sokkal számonkérőbb módon" - hangsúlyozta Merkel.