Jegybanki összehangolást javasol Simor

Vágólapra másolva!
A hétvégén a kelet-közép-európai EU-tagországok központi bankjainak pénzügyi stabilitásért felelős szakemberei a nemzetközi pénzügyi piacokon érzékelhető turbulenciák régióra gyakorolt hatásait, valamint a pénzügyi stabilitási kérdésekben való együttműködés lehetséges módjait vitatták meg - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezésére a hétvégén Budapesten tanácskoztak a kelet-közép-európai EU-tagországok központi bankjainak pénzügyi stabilitásért felelős alelnökei és más magas rangú tisztviselői. Annak érdekében, hogy a központi bankok időben és hatékonyan tudjanak reagálni, össze kell hangolni a válságok értékelésével kapcsolatos módszereket, és egységes koordinációt kell kidolgozni a hatóságok reakcióidejének csökkentésére - mondta el az MNB elnöke, Simor András nyitó beszédében.

Az együttműködés - derült ki a beszédéből - pénzügyi intézmény csődje esetén kiterjedhetne a financiális terhek különböző országok közötti megosztására, bankcsoport szintű likviditási problémák esetében pedig a rendkívüli hitelnyújtás átnyúlhatna a határokon is. Mint kifejtette: a jelenlegi piaci zavarok rávilágítottak arra is, hogy a bankcsoporton belüli fertőzés lehetősége rendkívül fontos szerepet játszik a közép- és kelet-európai régió bankszektoraira jellemző magas külföldi tulajdoni arány miatt. A hitelezés gyors bővülése és a megfelelő mértékű hazai megtakarítások hiánya miatt ugyanis az országok egy részének pénzügyi szektorai nagymértékben külföldi, főként anyabanki finanszírozásra szorulnak. Az anyabank és a leánybank közötti növekvő függőség miatt a régió országai nem tudják függetleníteni magukat a kedvezőtlen globális likviditási trendektől. Simor szerint a külföldi finanszírozási igénnyel nem rendelkező és alacsony kamatszintű országokat is érinthette a turbulencia a bankcsoporton belüli likviditáselosztási mechanizmusokon keresztül - írja a Napi Gazdaság.