Veszteség és tőkeemelés a Merril Lynchnél

Vágólapra másolva!
Hétfőn a Merrill Lynch 5,7 milliárd dollárod harmadik negyedéves veszteségleírást jelentett be, mivel nagy mennyiségű kockázatos adósságtól igyekszik megszabadulni. A pénzintézet 8,5 milliárdért új üzletrészt bocsát piacra - áll a Reuters internetes oldalán.
Vágólapra másolva!

A Wall Streeti befektetési bank és brókerház terveit alig két héttel a második negyedéves 4,9 milliárd dolláros veszteségének közzététele után jelentette be. A Merrill Lynch veszteségleírása a második negyedév során 9 milliárd dollár volt.

A cégnél elmérgesedett adóssághelyzet legékesebb jele, hogy 30,6 milliárd biztosított jelzálog-kötelezettséget adott el, hogy beolvassza a Lone Star Funds részvénypiaci alapot 6,7 milliárd dollárért (részvényenként 22 centért).

Az üzlet további felhők gyülekezését jelzi a hitelválságban megroggyant és eddig összesen már több mint 400 milliárd dollárt bukó banki szektor egén.

A Merril Lynchben 3,4 milliárdért vásárolt aszingapúri állam által üzemeltett Temasek Holdings amely így 9,8 milliárd dollárra növekedhet. A vezetőség 750 000 részvény kibocsátását is tervezi.

A hétfői leírások és tőkeemelés erősebb hangot adhat a Merrill Lynch vezetőjének, John Thainnek a képességeiben kételkedőknek. Thain csak december óta van a cégnél.

A pénzintézet vesztesége eddig az év során 19, milliárd dollár a jelzálogpiaci válságnak "köszönhetően", idei veszteségleírása pedig 40 milliárdra rúg. A bejelentést követően a Merrill Lynch részvények 11,6 százalékot zuhantak Wall Streeten, és már egy évvel korábbi árfolyamuk harmadát sem érik el.