Uzsora ellen jöhet a szegények bankja

Vágólapra másolva!
Az MSZP és a szociális tárca egyaránt azon gondolkozik, miként lehetne a legszegényebb rétegeket sújtó uzsorakölcsönöket felszámolni Magyarországon - írja a Népszabadság. Újfajta mikrohitelek bevezetéséről lenne szó, részben az úgynevezett bangladesi modell alapján.
Vágólapra másolva!

A pártban egyelőre vita folyik arról az elképzelésről, amelyet a minisztériumban vizsgálnak, és amelyet a Vállalkozásfejlesztési Alapítvány dolgozott ki.

A "szegények bankja" elképzelés lényege a bangladesi modell lenne, amely feltételezi, hogy öt-tíz fős csoportok vállalnak kezességet egymásért, és segítenek is egymásnak. A sorban következő személy pedig csak akkor juthat hitelhez, ha az előző már visszafizette kölcsönét.

A szocialisták ugyanakkor egy olyan hitelrendszert akarnak, amely nem feltétlenül vállalkozási alapú - mint a bangladesi példa, amelyet a Nobel-békedíjas Muhammad Junusz dolgozott ki -, hanem garantáltan alacsony hitelkamatokat adna. Ennek a hitelnek a garanciája a szociális támogatás lehetne.

A bangladesi modell magyarországi bevezetésekor azt is figyelembe kell venni, hogy az ázsiai országban csak nők kaphatnak ilyen kölcsönt - írja a Népszabadság.