Nagyot ugrott a forint

Vágólapra másolva!
A forint nagyot ugrott péntek reggel. A tőzsdék optimizmusa - a BUX 5,41 százalékkal szökött fel nyitáskor - átragadt a magyar devizára is.
Vágólapra másolva!

A forint az euróhoz képest nyitáskor majdnem 3, a svájci frankhoz képest több mint három forinttal emelkedett a hajnali stagnáló árfolyamokhoz képest.

Az eurót 240,5 forintért adták-vették reggel kilenc után (hajnalban 243 közelében volt a forint/euró kurzus), a svájci frank árfolyama pedig 150,5 forint volt, a hajnali 153,7 forint után.

Ingadozás a dollárhoz képest

A dollárhoz képest szűk sávban, de teljesen kiszámíthatatlanul ingadozott a magyar deviza, 168,9 forint/dollárról 269,25 dollárig gyengülve.

A nemzetközi piacokon kiváló hangulat alakult ki a korábbi zuhanások után. Részben azért, mert a likviditási feszültségek enyhítése érdekében a jegybankok óriási mennyiségben öntötték a pénzt továbbra is a piacokra.

Újabb aukció

Az ECB egyébként magyar idő szerint reggel kilenckor újabb dolláraukciót jelentett be, 40 milliárdos keretösszeggel.

Továbbra is a kulcskérdés az, hogy a hatóságok - a jegybankok, illetve a kormányok - képesek lesznek-e kezelni a törékeny helyzetet - írja kommentárjában az Erste. A hangulat javulása nyomán a devizapiacokon főbb carry trade-devizák (például a japán jen) gyengülése látszik.