Értelmetlen a lakáshitelek kamattámogatása

Vágólapra másolva!
Évente 200 milliárd forintot költ az állam a lakáshitelek kamattámogatására, bár a devizahitelek megjelenése fölöslegessé tette a rendszert. Annak felszámolása ugyanakkor felérne egy politikai öngyilkossággal - írja hétfői számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Varga Dénes, a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda ügyvezetője azt közölte, 2004 nyara óta összesen 600 milliárd forinttal nőtt a támogatottlakáshitel-állomány, amely után - szerinte - úgy fizet a kormány milliárdokat felemésztő kamattámogatást, hogy azzal semmiféle segítséget nem nyújt a lakáscélok megvalósulására.

A közgazdász, aki annak idején részt vett a kamattámogatások rendszerének a kidolgozásában, most úgy látja: a lakáshitelezés állami segítése mára pénzkidobássá vált. Emlékeztetett arra, hogy a rendszer bevezetésekor még magasak voltak a banki kamatok és nem voltak devizahitelek, mára azonban ez megváltozott.

Varga Dénes szerint a helyzet megoldását a forinthitelek deviza alapú hitelre való átváltása jelentené egy állami program keretében - írja a Népszabadság.