Elképesztő kamatemelkedés a világpiacon

Vágólapra másolva!
Majdnem a triplájára, közel 7 százalékra emelkedett a Libor kedden. A történelmi csúcsra emelkedő ráta a bizalom teljes hiányát tükrözi.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Kedden a londoni bankközi kamatláb történelmi csúcsra, 6,88 százalékra ugrott a korábbi 2,57 százalékról - tájékoztatott a Brit Bankárok Szövetsége. Az elképesztő kamatemelkedés azt jelzi, hogy a bankok egyáltalán nem hajlandóak egymásnak hitelt nyújtani.

A Libor a legfontosabb kamatlábak egyike a világpiacon, a hiteleket többek között e mutatóhoz mérve folyósítják a nagy pénzintézetek. A Libor a dollárhitelekre vonatkozik Londonban, ez az a kamat, amelyen a bankok egymásnak kölcsönöznek pénzt, és ennél olcsóbban általában nehéz pénzhez jutni a nemzetközi piacokon.

A londoni ráta azért szállt el, mert a nemzetközi piacokon tevékenykedő befektetőknek fogalmuk nincs arról, mi lesz az amerikai kormánynak a pénzügyi válság rendezését, enyhítését célzó, ám a képviselőház által elutasított 700 milliárd dollár értékű csomagja sorsa.

A Bloomberg tudósítása szerint ez euróban felvehető hitelek kamatlába (Euribor) is emelkedett, 5,05 százalékra, és Ázsiában is emelkedőre kerültek a bankközi kamatok.