Veres: nálunk is nő a betétbiztosítás határa

Vágólapra másolva!
Magyarország tartja magát a kialakuló európai uniós stratégiához és az 50 ezer eurós betétbiztosítási határhoz is - hangoztatta Veres János pénzügyminiszter kedden Luxembourgban, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek találkozója után. A kormány ezért a parlament elé viszi javaslatát a jelenlegi hatmillió forintos határ emeléséről.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A jelenlegi válságnak elsődleges hatása Magyarországon nem tapasztalható, de a kormány szeretné, ha a lakosság bankok és befektetések iránti bizalma, valamint a bankok egymás közötti bizalma a következő időszakban erősebb lenne, mint más országokban, indokolta álláspontját a miniszter.

Az MTI kérdésére elmondta: a szóban forgó garancia kizárólag az egyének bankbetéteire vonatkozik, és nem terjed ki olyan takarékossági formákra, amelyek nem normál betétként funkcionálnak, hanem valamilyen célhoz kötött befektetésként, mint például az ingatlanalapban elhelyezett pénz.

A miniszteri találkozóról Veres János elmondta még: Magyarország határozottan képviselte azt az álláspontot, hogy az egységes európai felügyelet kérdése kerüljön be a gazdasági és pénzügyi stabilitással kapcsolatos témák közé a jövő heti állam- és kormányfői találkozóra. Egy tagország vétója miatt kedden ez nem sikerült, de a magyar delegáció felveti a kérdést a csúcstalálkozón.

A minisztereknek egyelőre nem sikerült megállapodniuk a biztosítótársaságok fizetőképességére vonatkozó új uniós irányelvről. - Magyarország is úgy véli, hogy a jelenlegi javaslatban megfogalmazott felelősségi és jogviszonyok még tisztázatlanok és pontosításra szorulnak - mondta el Veres János. A magyar küldöttség így - több mint tíz másik országgal együtt - nem fogadta el a szöveget, azt tovább finomítják még.

A magyar pénzügyminisztérium fenntartja a jövő évre szóló, 3 százalékos GDP-növekedési előrejelzését; csak akkor vizsgálja felül, ha szükséges, írta a Reuters hírügynökség kedden.

Jelenlegi számításaink szerint a (2009-es növekedési előrejelzés fenntartható, de ha szükséges, akkor még ez év vége előtt módosítjuk - idézte Veres János pénzügyminiszter telefonon adott nyilatkozatát a hírügynökség.

Magyarország külső sérülékenysége jelentősen csökkent attól, hogy az államháztartási hiány az idén a GDP 3,8 százalékára csökken a 2006-os, több mint 9 százalékról. A legfontosabb, hogy ragaszkodni kell a konvergencia-programban előírt deficitcsökkentéshez, ismertette a Reuters Veres János nyilatkozatát.