Éjszaka belehúzott a forint

Vágólapra másolva!
Jelentősen erősödött a magyar deviza péntek este. Az euró árfolyama pénteken reggel még 272 forinton is járt, éjszaka azonban már 256,50 forintnál tartott a jegyzés.
Vágólapra másolva!

Az állampapírpiac csütörtöki kiszáradásával összefüggésben jelentősen gyengült a forint: péntek reggel 272 forinton jegyezték az eurót, majd rendkívül volatilis (változékony) kereskedésben első körben 262 forintra változott az árfolyam. Ezt követően ismét az eurónál volt az előny, így 267 forintra ugrott a jegyzés, majd a magyar deviza rákapcsolt. Éjszaka már 256,50 forint körül járt a közös európai fizetőeszköz kurzusa.

A kereskedők nem látták nyomát annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - a jegybankelnök szóbeli intervencióját leszámítva - pénteken beavatkozott volna a piaci folyamatok alakulásába - ezt Geszti Pál, az ING kereskedője is megerősítette az [origo]-nak.

Simor András jegybankelnök mellett több elemző is úgy véli, hogy a pénteki jelentős forintgyengülésnek nincs fundamentális alapja, a magyar gazdaság helyzete nem indokolja a pénteken látott szélsőséges árfoyam-ingadozást. A jegybanki vezetők jelezték: az MNB kész alapkamat-emelés mellett bármilyen más monetáris politikai eszközökhöz is nyúlni.