Leminősítette a K&H anyabankját a Fitch

Vágólapra másolva!
Egy fokozattal rontotta kedden a belga KBC bankcsoport hosszú távú osztályzatát a Fitch Ratings, arra hivatkozva, hogy a romló környezetben további portfolió-leírásokra lehet szükség. A magyarországi érdekeltség besorolása nem változik, de a Fitch szerint a KBC fő kelet-európai tevékenységi területei közül a magyarországi bankrendszer "kihívásai okozzák a legtöbb aggályt".
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A legnagyobb európai hitelminősítő a KBC Bank, a KBC Verzekeringen - a biztosítási üzletág -, valamint a csoportot átfogó holding, a KBC Group hosszú futamú "AA mínusz" adósosztályzatát vette vissza egy fokozattal a továbbra is elsőrendű "A plusz"-ra. Egyben a besorolást levette az októberben bejelentett negatív figyelőlistáról, és negatív kilátást helyezett rá érvénybe.

A Fitch a KBC kelet-európai érdekeltségei közül annak idején negatív figyelőlistára vette a K&H Bank akkor még "A plusz" szintű hosszú futamú osztályzatát is, de ezt már november 10-én, a magyar szuverén besorolás rontásával egy időben a jelenleg is érvényes "A"-ra módosította, és ezt most változtatás nélkül megerősítette. A hitelminősítő ugyanakkor kedden a magyar bank osztályzatát is levette a novemberi osztályzatrontás után még érvényben hagyott negatív figyelőlistáról, és szintén negatív kilátást jelentett be rá.

A negatív kihatású figyelőlistára vétel a hitelminősítői gyakorlatban rövid időn - általában néhány héten - belüli leminősítés kockázatára figyelmeztet; a negatív kilátás hosszabb időtávra, másfél-két évre szól.

A Fitch Ratings keddi indoklása szerint a belga bankra bejelentett lépés tükrözi a hitelminősítő azon várakozását, hogy a KBC 9 milliárd eurós, kockázatterítő céllal értékpapírosított kötelezvény-portfoliójában (CDO) további leírásokat kell végrehajtani a piaci viszonyok romlása miatt.

A csoport már ismertette azt a tervét, hogy 1,6 milliárd eurónyit leír ebből a portfolióból. Emellett a globális, de különösen a közép-európai piaci körülmények mind nehezebbé válása miatt a kinnlevőség-portfolió romlása is a vártnál nagyobb leírásokat tehet szükségessé, ami tőke- és jövedelmezőségi nyomást jelenthet, áll a Fitch Ratings keddi elemzésében.

Azon négy nagy közép-európai gazdaság közül, amelyben a KBC Bank jelen van, a Fitch "leginkább a magyarországi bankrendszer támasztotta kihívások miatt" aggódik, a csehországi, a szlovákiai és a lengyelországi működési környezetet a fejlemények mostanáig kevésbé érintették, fogalmaz az elemzés, nem részletezve a magyarországi bankrendszerrel kapcsolatos aggályok pontos okait.

A Fitch Ratings a múlt hónapban az addigi "BBB plusz" szintű hosszú futamú magyar szuverén adósbesorolást egy fokozattal "BBB"-re csökkentette. Ez továbbra is a még befektetésre ajánlott alapsávon belül van, és az osztályzatra érvényes kilátás az intézkedés után negatívról stabilra javult vissza.