Moratóriumot akar a lakáshitelekre az MSZP

Vágólapra másolva!
Az MSZP arra kéri a Magyar Bankszövetséget, javasolja tagjainak, hogy a csoportos létszámleépítéssel elbocsátott embereknek adjon 12 hónapos moratóriumot lakáshiteleik törlesztésére - mondta Juhászné Lévai Katalin, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. A bankszövetség írásban várja a szocialista javaslatot, amely azonban - mint jelezték - vélhetően sok tisztázandó kérdést vet fel.
Vágólapra másolva!

A szocialista javaslat szerint egy éven keresztül nem kellene törlesztenie a lakáshitelét az adósnak, de ez nem járna hátránnyal számára, és ha újra talál munkát, ismét fizetné a részleteket - közölte Juhászné Lévai Katalin, aki elmondta, hogy Finnországban is van erre lehetőség.

A kormánypárti képviselő közölte: azt is kérik, hogy a 12 hónap letelte után is adjanak türelmi időt a bankok, vagyis a kilakoltatás vagy a lakás elárverezése előtt legyen lehetőség az ingatlan visszabérlésére, körülbelül fél évig.Szerinte nagyon sok olyan térség van, ahol egy év után sem találnak munkát az elbocsátottak.

Juhászné Lévai Katalin hangsúlyozta: javaslatuk kimondottan a válsághelyzet kezelését szolgálja, ezért csak a csoportos létszámleépítés keretében elbocsátottakra vonatkozik. Megjegyezte, hogy ma is van lehetőségük a bankoknak arra, hogy három hónapos haladékot adjanak, de ezt a lehetőséget nem nagyon ismerik az emberek. Hozzátette: törvényben nem lehet szabályozni a kérdést, a bankszövetség viszont ajánlhatja az egyéves moratórium bevezetését a pénzintézeteknek.

Müller János, a Magyar Bankszövetség szóvivője az MTI-nek elmondta: várják az MSZP írásos javaslatát, amelyről az elnökség majd kialakítja álláspontját. Hozzátette azonban: az indítvány vélhetően nagyon sok kérdést vet fel, egyebek között azt, hogy hány embert érinthet, és ki finanszírozza a moratórium ideje alatt a bankokat, különösen a jelenlegi nehéz helyzetben, amelyet a források szűkössége jellemez.