Újabb tőkeinjekciót kap a KBC

Vágólapra másolva!
A belga KBC  bank és biztosító csoportot 2 milliárd eurós tőkejuttatással támogatja a flamand önkormányzat, további 1,5 milliárd eurós befektetés ötéves opciójával, miután kiderült, hogy a bank mérlegét tovább terhelte a nemzetközi pénzügyi válság.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A KBC a belga piacon bankként a második, biztosítóként a harmadik, Magyarországon a Kereskedelmi és Hitelbank csoport (K&H) tulajdonosa. Bő hálózata révén a KBC Közép-Kelet-Európában a harmadik számú bankcsoport az olasz UniCredito és az osztrák Erste Bank mögött, a térségi mérlegfőösszeget tekintve az ötödik.

A befektetés révén a KBC tőkemegfelelési mutatója 8 százalékon tartható. Az elsőbbségi részvények után a KBC évi 8,5 százalék rögzített osztalékot fizet a flamand önkormányzatnak, és bármikor visszavásárolhatja a részvényeket a névérték másfélszereséért. Az ügyletet március végéig zárják.

Veszteséges utolsó negyedév

A pénzintézet nettó veszteséget szenvedett az utolsó negyedévben, ezzel tavaly egész évben a teljes hiány körülbelül 2,5 milliárd euró lett az adó utáni rubrikában, közölték egyszersmind a KBC-nél csütörtökön előzetes becslésként. Hozzátették: a "kivételes pénzügyi válság nélkül" 2,2 milliárd eurós adózott eredményre tettek volna szert. Előzőleg, 2007-ben 3,281 milliárd eurós adózott eredményt könyveltek el csoportszinten.

Az eredményt és a mérleget a tavalyi negyedik negyedben 1,9 milliárd euró, ezzel egész évben 4 milliárd euró leírás terhelte a származékos, "strukturált" hitelportfólió romlása, végeredményben az Egyesült Államokból indult pénzügyi válság következményei miatt. A csoport részvénybefektetéseit 700 millió eurós értékcsökkenés sújtotta. A részletes eredménykimutatást február közepén hozzák majd nyilvánosságra.

Nem most kezdődött a baj

A KBC már a tavalyi harmadik negyedben is veszteséges volt, fennállása óta először. Október végén a csoport már kapott egy 3,5 milliárd eurós tőkeerősítést a belga kormánytól, amellyel 8,2 százalékra javította a tőkemegfelelési mutatóját az eddigi 7 százalékról. A bank fizetőképessége szilárd, jóval meghaladja a szektor átlagát, a tőkebevonásra a piaci bizalomerősítés miatt van csak szükség, magyarázták az októberi közleményben. Az első, közpénzből való tőkejuttatást december végén zárták.

December elején a Fitch Ratings egy fokozattal rontotta a KBC hosszú távú osztályzatát, arra hivatkozva, hogy a romló környezetben további veszteség-leírásokra lehet szükség. A magyarországi érdekeltség besorolása nem változott. A Fitch a továbbra is elsőrendű "A plusz"-ra rontotta a KBC besorolását "AA mínusz"-ról, egyszersmind a besorolást levette az októberben bejelentett negatív figyelőlistáról, és negatív kilátást helyezett rá érvénybe.