Bankok érdekében bocsáthat ki kötvényt az MNB

Vágólapra másolva!
A bankok biztonságos működését segítendő, még márciusban kötvényt bocsáthat ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ha az Országgyűlés elfogadja a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességre szóló törvényt hétfőn - mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Keller László szerint nem új bankmentő csomagról van szó, hanem arról, hogy az állam szélesítené azt a lehetőséget, amivel a bankoknak a likviditási helyzetét lehet javítani. Az államtitkár szerint a módosítás alapján az MNB kötvényt bocsáthat ki, amelyet az állam lejegyezhet, és kölcsön formájában ezen keresztül javíthatja a kereskedelmi bankok likviditását. Keller László szerint erre az IMF-hitelszerződés ad lehetőséget.

A törvénymódosítás szerint a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását potenciálisan veszélyeztető helyzetben a magyar állam a szabad pénzeszközeinek kezelésekor az MNB által kibocsátott kötvényt szerezhet. Az értékpapírt a Magyar Köztársaság területén székhellyel rendelkező hitelintézetnek értékpapír-kölcsönügylet keretében kölcsönadhatja.

A módosító javaslat indoklása szerint a változtatás célja, hogy a magyar állam, illetve a nevében vagy javára eljáró személy számára felhatalmazást adjon szabad pénzeszközeinek kezelése keretében olyan ügyletek létrehozására, amelyek végső soron a hitelintézeti szektor likviditását képesek biztosítani.

E lehetőség korlátozott, és kizárólag azokban az esetekben alkalmazható, ha a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását potenciálisan veszélyeztető helyzet áll fenn a gazdaságban. A célja is meghatározott, azaz végső soron a hazai gazdaság, a vállalkozások forráshelyzetének javítását kell, hogy szolgálja - szól az indoklás.

A lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességre szóló törvény többi paragrafusa az Európai Bizottság jóváhagyásától függően, a kötvénykibocsátásról szóló paragrafus azonban kihirdetését követő napon lép hatályba.