Vágólapra másolva!
Joaqín Almunia és Jean-Claude Juncker elvetették, hogy a kelet-európai térség országait egy blokként kezeljék, Juncker pedig azt is elutasította, hogy az unió részéről gyorsítsák az euróövezethez való csatlakozást.
Vágólapra másolva!

Juncker és Almunia az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek kötetlen találkozója után tartott sajtótájékoztatón ismét elvetették, hogy a kelet- és közép-európai térség országait egy blokként kezeljék a gazdasági támogatás eldöntésekor. Minden ország esetében külön kell megvizsgálni a támogatást - szögezte le a luxemburgi miniszterelnök, hozzátéve, megosztaná az EU-t, ha egy országcsoportnak külön nyújtanának segítséget.

Juncker ismét kereken elutasította azt a felvetést, hogy uniós részről gyorsítsák azt a folyamatot, amelyen keresztül az arra alkalmas tagországok csatlakozhatnak az euróövezethez. Mindenekelőtt Magyarország sürgeti, hogy az EU ne "előszobáztassa" az eurót bevezetni kívánókat két éven át. Juncker szerint azonban nincs lehetőség egyetlen euróbevezetési kritérium, így a kétéves árfolyammechanizmus-tagság megváltoztatására sem. Az euróövezet szavahihetősége forog kockán - fogalmazott az elnök.

Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter egy friss sajtónyilatkozatban felvetette, hogy az EU növelje meg annak a - nemrégiben 12-ről 25 milliárd eurósra duzzasztott - pénzügyi alapnak a keretét, amely az eurózónán kívüli EU-tagállamok segítését szolgálja, és amelyből Rigát és Budapestet is támogatták. Juncker most úgy vélte, egyelőre nincs szükség ilyen lépésre, még akkor sem, ha Románia és más országok is jelentkeznek segítségért. Magyar kormánytagok az elmúlt hetekben többször tettek olyan nyilatkozatot, hogy uniós tagországok ma "sorban állnak" azért a támogatásért, amelyet Magyarország elsőként vett igénybe tavaly.

Szóba került a találkozón az az amerikai javaslat is, hogy a gazdaságélénkítés jegyében a kormányok növeljék kiadásaikat. Mint a sajtótájékoztatón Juncker fogalmazott, az euróövezeti miniszterek szerint ez olyan költségvetési erőfeszítést igényel, amely nem felel meg az uniós országok elképzeléseinek. E témáról szó lesz a közelgő csúcsszintű nemzetközi tárgyalásokon is, amelyek témája a nemzetközi pénzügyi rendszer átfogó reformja.

Almunia hétfőn arra is utalt, hogy elképzelhető, a fokozatos gazdaságélénkülés csak jövőre indul meg az EU-ban. Juncker hozzátette, már a legutóbbi, februári miniszteri találkozó óta is jelentősen romlott a helyzet, súlyosbodott a recesszió.