Hét nap alatt húsz forinttal lett olcsóbb euró

Vágólapra másolva!
Jelentősen erősödött az egy héttel ezelőtt még soha nem látott mélyponton megforduló magyar deviza, igaz a pénteki kereskedésben veszített értékéből. A Raiffeisen szakértője szerint nem kizárt, hogy a jövő héten egyes piaci szereplők próbára teszik az MNB tűrőképességét. Pénteken este tíz körül 297 forintot kellett adni egy euróért, éppen húsz forinttal kevesebbet, mint egy hete, amikor 317 forint/euró volt az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Újabb mozgalmas napokat élt át a forint. Az előző héthez képest a magyar deviza szempontjából nagyot változott a világ, a múlt pénteken soha nem látott mélységbe került a magyar deviza, az euró jegyzése egy héttel ezelőtt 317 forint felett járt, míg a mai kereskedésben 293 forintos euróárfolyamon többhetes csúcspontot ért el.

A megszokottnál hosszabb hétről beszélhetünk, mivel Magyar Nemzeti Bank már vasárnap - március 8-án -, nyilatkozott a forintról, a jegybank nagyon határozottan kötelezte el magát a forint árfolyamának védelme mellett.

Jegybanki törekvések

A magyar jegybankárok döntéshozó testülete, a monetáris tanács közleményében kifejtette, a forint árfolyamának gyengélkedése nem magyarázható a valós gazdasági teljesítménnyel és várakozásokkal, a gyenge forint károsan hathat a pénzügyi rendszer tőkehelyzetére, valamint veszélybe sodorhatja az inflációs célt is.

Az MNB kilátásba helyezte a teljes monetáris eszköztár bevetését a forint árfolyamának védelme érdekében. Ez több dolgot jelenthet - például verbális intervenciót, amilyen a vasárnapi bejelntés volt. Emellett a jegybank szigoríthatja a monetáris feltételeket, vagyis emelheti az alapkamat szintjét; közvetlenül beavatkozhat a devizapiacokon például az uniós források piacra vezetésével, valamint a forint- és devizapiaci likviditást nyújtó eszközök (fx swapok) igénybevételének ösztönzésével nyújthat segítséget a forintnak.

A bejelentés erősítette a forintot, ráadásul a ráadásul a lengyel jegybank is segített, Varsóban közölték, készen állnak aktív intervencióval - zloty vásárlással, euró eladással - erősíteni a lengyel fizetőeszközt. A két bejelentés gyakorlatilag egy időben történt, ez pedig arra utalhat, hogy a kelet-európai jegybankok koordinálják a fellépésüket, így erősítve annak hatását - írja összefoglalójában Csépai Miklós, a Raiffeisen Bank devizakereskedője. A hírek nyomán hétfőn az euró 306 forintos szintre gyengült, ám később a közepesnél valamivel erősebb forgalom mellett 308-309 forintra változott a kurzus.

Kedden a jegybank folytatta a szóbeli intervenciót és ezzel hangsúlyozva a vasárnapi üzenetet. Simor András jegybankelnök egy interjúban kifejtette, hogy nem rövid távon képzelik el a forint erősítését. Ez azt jelenti, hogy nem folyamatos, aktív forintvásárlással és piaci részvétellel nyomják lefelé az euró/forint árfolyamot, hanem egy bizonyos szint fölé nem fogják engedni a kurzust, és ezzel próbálják elérni, hogy a piaci szereplők hangulata megváltozzon és ne akarjanak tovább spekulálni a forint ellen.

Tartotta magát a magyar deviza

A jegybankelnök elmondta továbbá, hogy a soron következő március 23-i kamatdöntő monetáris ülés teljesen nyílt, ezzel is lebegtette egy esetleges kamatemelés lehetőségét. Ugyanakkor megemlítette, hogy az MNB devizatartaléka véges, azzal nem lehet kordában tartani a forint árfolyamát, elengedhetetlen feltétel, hogy az ország rendelkezzen olyan gazdaságpolitikai stratégiával ami a válságból történő kilábaláshoz utat tud mutatni. A magyar jegybank 2,4 milliárd euróra teszi azon uniós források összegét melyet még a 2009-es év folyamán a devizapiacon át tud váltani forintra, ez az az összeg, amivel a forint árfolyamát befolyásolni tudja. (Az uniós pénzek átváltását csütörtökön hivatalosan is bejelentette a jegybank.)

Feltételezhető, hogy az MNB kedden megjelent a piacon és intervenciót hajtott végre, ebben kezére játszott az általánosságban eluralkodó pozitív hangulat a fejlődő piacokon, melynek hatására a régiós devizák - lengyel zloty (PLN), cseh korona (CZK), török líra (TRY) valamint a dél-afrikai rand (ZAR) - emelkedő pályára álltak. Szerdán folytatta a hegymenetet a magyar és a lengyel deviza, gyaníthatóan egy összehangolt magyar-lengyel jegybanki intervenciónak köszönhetően. Mindkét deviza át tudta törni a korábban lélektaninak határnak tartott szinteket, a forint/euró és a zloty/euró kurzusa 300, illetve 4,6 alá süllyedt nagyon komoly devizapiaci forgalom mellett.

A forint annak ellenére erősödött, hogy a szerda reggel megjelent februári infláció a várt 2,8 százalék helyett 3 százalék lett, ráadásul a múlt év utolsó negyedében a korábban jósolt 2 százalék helyett 2,3 százalékkal esett vissza. Ez azt mutatja, hogy a piac ezekben a napokban immunissá vált a gazdasági fundamentumok iránt, egyértelműen az MNB árfolyampolitikája alakítja a piaci folyamatokat.

A csütörtöki nap erős korrekcióval indult, az euró kurzusa 308,70 forintig szaladt. Természetesen megjelentek a friss elemzések, melyek újabb és újabb mélypontokat jeleztek előre a magyar fizetőeszköz árfolyamában. A délután folyamán azonban részben egy - ismételten csak feltételezhető - jegybanki intervenció, valamint a svájci nemzeti bank lépései, a vártnál nagyobb kamatvágásról szóló döntése és az ezt követő piaci beavatkozása (frankeladás) hatására a forint ismét erőre kapott. Majd pénteken délelőtt 293,40 forintos euróárfolyamon a magyar deviza elérte a hét legerősebb szintjét, miközben a piacon folytatódott a feltörekvő devizák erősödése.

Mi várható?

Elképzelhető, hogy a közös európai deviza jegyzése nem haladja meg nagyon ezt a szintet, úgy a jövő hét elején is folytatódhat a magyar deviza erősödése, ellenkező esetben viszont komolyabb korrekciót láthatunk, az sem kizárt , hogy egyes piaci szereplők megpróbálják a jegybank tűrésküszöbét tesztelni, kitapogatni azt a szintet ahol az MNB már aktívan belép a piacra a forint védelme érdekében - véli Csépai.

Érdekes lehet még a március 15-i ünnep eseményeinek hatása, egy forró hangulatú ünnep is befolyásolhatja a forint árfolyamát, legalább is a hét első pár napján.