Visszafizetik a jutalmakat az AIG vezetői

Vágólapra másolva!
Nem mindenki, nem feltétlenül a teljes összeget, és főleg nem önként, de úgy tűnik, visszaadják az AIG kormányzati feltőkésítése óta felvett jutalmakat az amerikai biztosító munkatársai. Az ügy - amelyben a Fed is sáros - ettől még roppant kínos az újabb bankmentésen gondolkodó Barack Obamának.
Vágólapra másolva!

Az AIG vezetői elkezdték visszafizetni a vitatott jutalmakat - közölte Edward Liddy, az amerikai óriásbiztosító vezérigazgatója helyi idő szerint szerdán Washingtonban.

Liddy egy kongresszusi meghallgatáson elmondta: azt kérte a vállalat vezetőitől, hogy közülük azok, akik legalább 100 ezer dolláros prémiumot kaptak, fizessék vissza annak legalább a felét. Ez a 418 jutalmazott vezető közül 298-at érint.

A vezérigazgató azt nem árulta el, hogy konkrétan kik kapták a legnagyobb jutalmakat, de elmondta, hogy több vezető halálos fenyegetést kapott, nyilvánvalóan feldühödt adófizetőktől. Hozzátette, néhány vezető már a kiutalt jutalom teljes összegét visszaadta.

Liddy még a meghallgatáson volt, amikor a kongresszus demokrata vezetői bejelentették: olyan törvényjavaslatot készítettek, amely 90 százalékkal adóztatná meg a jutalmakat az AIG-nél és más állami segélyben részesített intézményeknél.

Liddy tavaly szeptemberben vette át az AIG elnök-vezérigazgatói posztját, amikor az összeomlás szélére került biztosító megkapta az első szövetségi tőkeinjekciót. A cég életben tartásához azóta újabb tőkepótlásra volt szükség, Washington összesen csaknem 180 milliárd dollár segélyt utalt ki.

A közvélemény felháborodását az váltotta ki, hogy a hétvégén kiderült, az állami segélyből, lényegében az adófizetők pénzéből életben tartott vállalat 165 millió dollárt jutalmat fizetett ki márciusban vezetőinek, 73-an egymillió dollárt vagy annál nagyobb prémiumot vettek fel.

A The New York Times szerint az AIG az állami mentőöv óta összesen 220 millió dollárt fizetett ki alkalmazottainak jutalomként, az első 55 millió dollárt még decemberben.

Mint a The New York Times megjegyezte, a szövetségi bankmentő program, jóllehet még George Bush elnöksége alatt kezdődött, nagyon népszerűtlen, s ez veszélyezteti Obama további pénzügyi válságterveit. Az elnök ugyanis valószínűleg újabb bankmentő csomaghoz akarja megszerezni a kongresszus támogatását.

A bónuszgate-nek is nevezett AIG-botrányban mindenesetre kiderült, hogy a biztosító felügyeletét ellátó központi bank, a Fed - amely kormányzati és kongresszusi jóváhagyás nélkül hozza meg döntéseit - tudott a jutalmakról és hozzájárult azokhoz. Az AIG jelenleg 80 százalékban állami tulajdonban van.