Vágólapra másolva!
A kínai jegybank után Oroszország is kifejtette, hogy véleménye szerint egy új nemzetközi pénzre kellene lecserélni a dollárt. A bejelentésnek nem volt árfolyamhatása.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány nemzetközi kormányközi konferencián szeretné megtárgyalni, hogy miképp lehetne egy új nemzetközi pénzzel felváltani a dollárt - írja a RIA hírügynökségre hivatkozva a Financial Times.

A felvetést Andrej Deniszov, első külügyminiszter-helyettes jelentette be, aki szerint egy ilyen összejövetel hozzá tudna járulni egy új világdeviza megteremtéséhez.

Nem ez az első eset

A kínai jegybank első embere a hét elején vetette fel, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) speciális lehívási jogainak (DSR) kellene felváltania a nem eléggé stabil dollárt. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter szerdán úgy fogalmazott, hogy Washington készen áll az SDR-használat kiterjesztésére.

A kínai érvelés szerint egy nemzetközi devizával szemben jogos elvárás a stabilitás, a kiszámíthatóság és a rugalmas kínálat is - ez utóbbi feltétel esetében az is fontos, hogy a pénzkínálat a globális kereslethez, ne pedig egy-egy nemzetgazdaság speciális érdekeihez igazodjon. A mostani helyzet - vagyis, hogy egy nemzeti hitelpénz töltse be a nemzetközi devizaszerepet - nem volt jellemző a világgazdaság történetében, és a jelenlegi válság miatt a jelek szerint elő is jöttek a globális és az amerikai érdekek közötti különbségek.

Dollárellenes koalíció szerveződhet

A szakértők szerint az ilyen, dollárellenes kijelentéseknek csak nagyon limitált árfolyamhatásai lehetnek, az amerikai deviza világpénz funkcióját rövid távon ugyanis nem fenyegeti semmi.

Szakértők szerint lehetséges, hogy a jövő héten esedékes G20-csúscon felmerül ez a kérdés, Deniszov a RIA hírügynökségnek azt mondta, hogy a Moszkva által szervezett konferencia valamikor a G20-csúcs után esedékes. A dollár elleni fellépést Kínán és Oroszországon kívül Brazilia, India, Dél-Korea és Dél-Afrika támogathatja.