Vágólapra másolva!
Bár az idén romlani fog a hitelportfólió a lakossági szegmensben, vagyis az úgynevezett nemteljesítő hitelek száma növekedni fog, jövőre viszont már csökkenés várható ezen a téren - derül ki a Magyar Nemzeti Bank hétfőn publikált stabilitási jelentésből, amely szerint a jelzálog-hitelezés terén bővülés várható.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A válsággal összefüggésben a háztartások hitelkereslete az idén mérséklődni fog. A lakosság számára mind nyilvánvalóbbá válik a nemzetközi pénzügyi válság súlyossága, ami főként a romló jövedelmi kilátásokban mutatkozik meg.

A hitelek iránti keresletet szintén meghatározza, hogy a magyar lakosság rendkívül érzékeny a törlesztési teherre, így a kamatok emelkedése visszaveti a hitelfelvételi kedvet, miközben a törlesztőrészletek jövedelemhez viszonyított arányának bővülése miatt a felvehető hitelösszeg is mérséklődik - áll a Magyar Nemzeti Bank stabilitási jelentésében.

Az árfolyamok változékonysága miatt a háztartások nem akarnak devizában eladósodni, ugyanakkor a forintban történő eladósodottságot megakadályozza az, hogy magasak a forinthitelkamatok. A gazdaság visszaesésének hatása és a romló pénzpiaci tendenciák összességben a háztartási hitelkereslet gyengülését eredményezi.

Eltűntek a frankkölcsönök

A lakossági szegmensben a korábban legnépszerűbb, az új folyósításon belül 80-85 százalékos részesedéssel bíró svájcifrank-alapú hitelek esetében szinte minden bank megszüntette a kölcsönök akciós kamattal történő értékesítését, illetve a kezdeti költségek elengedését.

Azon bankok közül, amelyek nem függesztették fel teljesen a frankhitelezést, több is jelentős, 200-350 bázispontos kamatemelést hajtott végre. Az emelés bőven meghaladja a forrásköltségek növekedését, így inkább a frankalapú termékek kiárazásáról van szó.

A jelzáloghitelezés teret nyerhet

Az árazásnál megfigyelhető fejleményekkel párhuzamosan a nem árjellegű feltételeket is szigorították a bankok. Több korábbi terméket kivezettek a termékpalettáról, köztük a tisztán fedezetalapú hitelezést, a jelzáloghitelezésben csökkentették a finanszírozási hányadot, illetve nagyobb diszkontot használnak az ingatlanok hitelfedezeti értékének meghatározásához. A kínálati oldalt mérsékli az is, hogy a korábban 50 százalék körüli részesedéssel rendelkező ügynöki csatornán keresztül a hitelintézetek csak korlátozottan fogadnak be új hitelkérelmeket.

A jegybank szerint a hitelezésen belül a jelzáloghitelek arányának növekedése várható. Nemzetközi összehasonlításban a magyar lakóingatlanok 90-95 százalékos magántulajdoni aránya kiemelkedőnek tekinthető, és az elmúlt években a meglévő lakásállomány 40 százalékára jegyeztek be jelzálogot. Ebből adódóan, vagyis a szabad fedezetek magas aránya miatt a jelzáloghitelezés terén további jelentős potenciállal lehet számolni.

Romló portfólió

A múlt év végig mérsékelt romlást mutató hitelportfólió tovább fog romlani az idén, de a nemteljesítő hitelek aránya regionális összehasonlításban alacsony marad - mutat rá a jegybanki dolgozat.

A hazai bankrendszer nemteljesítő hiteleinek portfólión belüli aránya 2008 végén alacsony szinten, 2,6 százalékon állt. A nemteljesítő hitelek aránya 6-7 százalék közötti szintre emelkedhet 2009-ben, majd 5-6 százalékra mérséklődhet 2010-ben.