Támogatná a devizás hiteltörlesztést a PSZÁF

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vezetői körlevélben fogalmazta meg elvárásait a hitelintézetek számára arról, milyen magatartást tartana helyesnek a devizaalapú hitelek törlesztése kapcsán az ügyfelekre nehezedő terhek mérséklésével kapcsolatban, amelyben megfontolandónak tartja annak lehetővé tételét is, hogy ezeket a hiteleket devizában fizessék meg.
Vágólapra másolva!

Az állammal tavaly novemberben kötött, és idén februárban meghosszabbított megállapodással összhangban több hitelintézet is kidolgozott olyan intézkedési csomagot, amely a hitelek átütemezésével, vagy a törlesztési időszak meghosszabbításával, vagy egyéb fizetéskönnyítő módszerekkel próbál a szorult anyagi helyzetbe jutott ügyfeleken segíteni - állapítja meg a PSZÁF.

Az ilyen célú csomagok kidolgozását és alkalmazását a felügyelet üdvözli és követendőnek tartja. Ugyanakkor elengedhetetlennek tartja, hogy ezekről a lehetőségekről az ügyfelek kellő nyilvánossággal és részletezettségben tudomást szerezzenek, így azokkal élni tudjanak annak érdekében, hogy az áthidaló megoldások a gyakorlatban is könnyebbséget jelentsenek.

Pontos és érvényes információkat az ügyfeleknek

A felügyelet felhívja a hitelintézetek figyelmét arra: a devizaalapú hitelek törlesztésének megkönnyítésére kidolgozott intézkedési csomagjaikról ügyintézőiket, ügyfélszolgálati munkatársaikat oktassák ki, hogy pontos és érvényes információkkal láthassák el az ügyfeleket, illetve a kialakított lehetőségekről - tájékoztató levél, információs füzet stb. - tájékoztassák ügyfeleiket.

A PSZÁF azt is kéri, hogy a hitelintézetek az egyes konstrukciókról készült tájékoztatókat közzétételükkel egy időben küldjék meg neki, és havonta tájékoztassák a különböző konstrukciók alapján módosított szerződések számáról és értékéről.

A szerződések módosítása során az ügyintézők az ésszerűség és a hitelintézet üzletpolitikájának lehetőségein belül - az automatikus elutasítás helyett - törekedjenek arra, hogy minél több alternatív megoldást vázoljanak fel a nehézségekkel küzdő ügyfelek számára - szólítja fel a bankokat a PSZÁF.

Lehessen devizában törleszteni

A devizaalapú hitelek forintra átváltásának lehetősége mellett, a törlesztőrészlet fizetésének megkönnyítésére a felügyelet megfontolandónak tartja e hitelek devizában való megfizetésének lehetővé tételét is, amennyiben erre az ügyfelek részéről igény mutatkozik, és ezt a hitelnyilvántartás technikai és adminisztrációs háttere lehetővé teszi. Ez a megoldás a felügyelet megítélése szerint a fogyasztók viszonylag szűk körét érintené, ám szintén alkalmas eszköz lehetne az ügyfelek elégedettségének helyreállítására.

A vezetői körlevél felhívja a figyelmet arra: a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben mind a hitelező, mind az adós, de a pénzügyi rendszer egésze számára is fontos, hogy a rossz adósságállomány szintje ne emelkedjen tovább. A vezetői körlevélben foglaltaknak nincs kötelező ereje - rendeltetése a prudens működés elősegítése -, ám megvalósulásukat a PSZÁF figyelembe veszi ellenőrzése során.