Korai még hátradőlni forint-ügyben

Vágólapra másolva!
Az utóbbi két hónapban látványosan erősödött a forint, március óta 12 százalékkal ment le az euró árfolyama. A folyamatban szerepet játszott a jegybank közleménye és a Bajnai-kormány színre lépése is, de ezeknél is fontosabb volt a nemzetközi befektetői hangulat javulása. Szakértők szerint korai lenne még hátradőlni, elképzelhető ugyanis, hogy a nemzetközi piacokon tapasztalható optimizmus eltűnik, és akkor ismét a 300 forintos szint felé haladhat az euró jegyzése.
Vágólapra másolva!

Rég látott menetelést mutatott a forint az utóbbi két hónapban, március elején ugyanis még 317 forintot kellett adni egy euróért, kedden este pedig 282 forint körül születtek üzletek a bankközi devizapiacon. Szerdán hajnalban, a budapesti piacnyitás előtt, minimális forgalom mellett 280 forint alá is benézett a piac, de innen gyorsan visszapattant a jegyzés.

A 35 forintos árfolyamesés a forint szempontjából 12 százalékos erősödésnek felel meg, és a trend akkor is egyértelmű, ha szerdán volt egy kisebb korrekció, aminek révén 285,50 forintig emelkedett a jegyzés. "A forint a nemzetközi hangulat gyengülésével enyhén korrigált, de továbbra is a 286-os erős támasz alatt tartózkodik" - fogalmaznak az Erste szakértői.

A svájci frank árfolyama 215 forintról 188 forintra ment le március óta, ami 13 százalékos változást jelent, a dollár pedig 250 körüli szintekről 210 forint közelébe süllyedt, azaz ebben a viszonylatban 16 százalékos volt a forint erősödése.

Egyértelmű trend kisebb korrekciókkal

Az erősödés nem volt korrekcióktól mentes, azaz az erősödő trend ellenére is vissza-visszagyengült a magyar deviza, de ez elsősorban a devizapiacok sajátosságaival magyarázható (bizonyos erősödés után jellemzően ún. profitkivétre kerül sor, azaz a befektetők zárják pozícióikat, hogy az addig elért nyereségeket bebiztosíthassák).

A forint esetében volt egy komolyabb erősödés, amikor az euró 317 forintról 300 forint alá ment március első felében, majd innen újra 310 forint közelébe emelkedett a kurzus. Április közepére 290 forint közelébe ment le az árfolyam, majd pedig egy kisebb korrekciót követően az utóbbi bő két hétben 300 forintról indult meg az erősödés, egészen 282 forintig.

A régiós devizákat jellemzően a nemzetközi befektetési hangulat változása mozgatja, azaz ha a vezető piacokon optimista a hangulat, akkor jellemzően erősödik a forint, a lengyel zloty és a cseh korona, ha azonban a pesszimista hangok kerülnek fölénybe, akkor lejtőre kerülnek ezek a pénzek.

MNB-állásfoglalás és Bajnai-csomag

A belpolitikai és hazai gazdasági események a trend meghatározására ugyan a jelek szerint kevesek, de természetesen van jelentőségük a devizaárfolyam alakulása szempontjából. Az elemzők szerint a márciusi csúcsot többek között azért hagyta el a forint, mert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) március 8-án egy állásfoglalásban nagyon határozottan elkötelezte magát a forint árfolyamának védelme mellett.

A monetáris tanács közleményében kifejtette, hogy véleménye szerint a forint árfolyamának gyengélkedése nem magyarázható a valós gazdasági teljesítménnyel és várakozásokkal, a gyenge forint károsan hathat a pénzügyi rendszer tőkehelyzetére, valamint veszélybe sodorhatja az inflációs célt is. Az MNB épp ezért kilátásba helyezte a teljes monetáris eszköztár bevetését a forint árfolyamának védelme érdekében. A forintot az is segítette, hogy több régiós jegybank is hasonló nyilatkozatokat tett.

Árfolyamprognózisok

Aktuális

2009. június

2009. szeptember

2009. december

Euró/forint

282,9

300

280

270

Dollár/forint

211,9

214,3

193,1

180

Svájci frank/forint

187,4

193,5

179,5

173,1

Japán jen

214,6

222,2

207,4

186,2

Forrás: Raiffeisen Bank

Nornmális piaci körülmények között az is bizonyosan kellemes hír lett volna a forint szemponjából, hogy egy a piacok által jónak, illetve legalábbis a jó irányba tett lépésnek tartott intézkedéscsomagot fogadott el a magyar parlament.

A mostani idők azonban semmiképp sem nevezhetőek normálisnak, ezért is lehet, hogy a szakértők szerint nem egyértelmű, hogy a Bajnai-kormány hivatalba lépése és az első megszorító intézkedések mekkora szerepet játszottak a látványos forinterősödésben. Vannak mindenesetre olyan hangok, miszerint a Bajnai-csomag lehet az egyik magyarázata annak, hogy a régiós devizák kedden egymással szembe mentek, főleg, hogy több térségbeli országban is rossz hírek jelentek meg a napokban az állami pénzügyekkel és a gazdaságpolitikával kapcsolatban.

Korai lenne egyelőre hátradőlni

Egyelőre nem vár további jelentősebb forinterősödést Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője az [origo]-nak úgy fogalmazott, hogy korai lenne hátradőlni. "Könnyen irányt válthat a forint, ha a nemzetközi piacokon eluralkodik a pesszimizmus. Ha egy-két hónap múlva is hasonló szinteken lesz az euró árfolyama, akkor esetleg szóba jöhet egy mérsékelt erősödés" - fejtette ki a szakember, aki megjegyezte, továbbra is alacsony a forgalom a piacon, ezért könnyen elmozdítható az árfolyam. Komoly aktivitáshoz, akár egy jelentősebb további erősödéshez arra is szükség lenne, hogy feléledjen az egyelőre visszafogottan működő magyar állampapírpiac.

A Raiffeisen elemzői Kolbával együtt úgy látják, hogy a magyarországi belpolitikai és gazdasági esenyek és intézkedések csak minimálisan befolyásolták az árfolyam alakulását. A devizahitelesek számára kedvező fejlemények sokkal inkább a fejlett gazdaságokban megjelent, a gazdasági helyzet javulására utaló prognózisok és mutatók voltak. Várhatóan ez a forgatókönyv érvényesül a jövőben is, vagyis a forint árfolyamát a nemzetközi hangulat befolyásolja majd.

A Raiffeisen prognosztái pesszimisták ezen a téren, szerintük az utóbbi napokban kibonatkozó piaci optimizmus nem fog sokáig tartani. "Hamarosan jöhet a kijózanodás, miszerint igaz, hogy a válság aljára értünk, de a kilábalás még egy jó darabig nem fog bekövetkezni" - vélekednek a bank szakértői.

Nagyon rövid távon nehéz megjósolni a forint mozgását (épp, mert az nagy mértékben a nem magyar adatoktól és folyamatoktól függ), de az bizonyosnak tűnik, hogy csütörtökig nem akakul majd ki egyértelémű trend - azért épp csütörtökig, mert az amerikai pénzügyi rendszer valós állapotát megmutató banki tesztek eredményeit ekkor hozzák nyílvánosságra a tengerentúlon. Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint addig mindenképp a 280-286 forintos sávban marad majd az euró, onnan pedig majd a banki tesztek eredményei alapján folytatódhat a kereskedés.

A Raiffeisen szakemberei júniusra 300 forint körüli euróárfolyamot várnak, később azonban forinterősödésre számítanak, mondván, az év második felében optimista hangulat alakulhat ki a nemzetközi és a magyar piacokon.